Σαράκι και καταπολέμηση των ξυλοφάγων εντόμων

14 τρόποι “για να μην σας τρώει το Σαράκι”

1. Το πρώτο βήμα για την αντιμετώπιση των ξυλοφάγων είναι να εντοπιστούν τα σημεία που εμφανίζεται το πρόβλημα. Από το είδος του ξύλου που προσβάλουν(μαλακό,σκληρό) από τη διάμετρο των οπών που ανοίγουν, από τις στοές , το πριονίδι-τη μορφή της σκόνης μπορεί να εντοπιστεί η κατηγορία του εντόμου που κρύβεται πίσω από την προβολή. Η ανίχνευση μπορεί να είναι δύσκολη, επειδή ένα μεγάλο μέρος του κύκλου ζωής τους λαμβάνει χώρα κάτω από την επιφάνεια του ξύλου σε κρυφές συνδέσεις ξύλου, όπου ένας ιδιοκτήτης σπιτιού ή επιθεωρητής δεν μπορεί να εντοπίσει εύκολα.
2. Σε περίπτωση που τα ξύλα σας έχουν προσβληθεί μια θεραπεία γίνεται με την αφαίρεση όλων των προσβεβλημένων τμημάτων σε βάθος και τον καυτηριασμό τους με φλόγα. Στη συνέχεια θα πρέπει να ακολουθεί βούρτσισμα ή τρίψιμο με γυαλόχαρτο. Η εξυγίανση είναι ο πιο σημαντικός παράγοντας πρόληψης. Απομακρύνεται και καταστρέφεται κούτσουρα και κλαδιά που βρίσκονται γύρω από τα κτήρια η οποιαδήποτε περιοχή που αποθηκεύεται ξυλεία. Απομακρύνεται σάπια ξύλα πριν συμβεί η προσβολή. Ξύλα που έχουν προσβληθεί από έντομα εξυγιαίνονται με αφαίρεση των τμημάτων που έχουν προσβληθεί. Το προσβεβλημένο τμήμα παραμένει ανοιχτό αρκετές ημέρες σε συνθήκες καλού αερισμού, καυτηριάζονται με καυτό αέρα ή ειδικά αέρια και στη συνέχεια κλείνονται με κερί.
3. Τα ξυλοφάγα είναι δύσκολο να ελεγχθούν εγκαίρως, δηλαδή όταν έχει αρχίσει η προσβολή . Ως εκ τούτου, η πρόληψη είναι η καλύτερη μέθοδος διαχείρισης. Προστατευτικά μέτρα πρέπει να λαμβάνουν χώρα σε κάθε στάδιο της επεξεργασίας ξυλείας και ανάλογο χειρισμό. Σε αυτά συμπεριλαμβάνονται υλοτομία, μύλοι και επεξεργαστές ξύλων και κόντρα πλακέ, κατασκευαστές επίπλων, κατασκευαστικές-τεχνικές εταιρίες.
4. Ζητήστε τη γνώμη του ξυλουργού σας πως να προστατέψετε τις ξύλινες κατασκευές σας και αντικείμενα . Ένα καλό υλικό για τη συντήρηση και προστασία του ξύλου είναι το Λινέλαιο.
5. Ένας άλλος τρόπος για να καταπολεμήσετε το σαράκι είναι το σίδερο, αυτό που σιδερώνουμε τα ρούχα. Μπορεί το σιδέρωμα να είναι βαρετό αλλά σε αυτή τη περίπτωση προκύπτει ενδιαφέρον και αρκετά αποτελεσματικό. Σημαντικό όμως και σε αυτή την περίπτωση είναι να έχουμε εντοπίσει τα σημεία δράσης του εντόμου (για τυχόν τρυπούλες, παράξενους ήχους ή ένα υπόκοφο γκρτς μες τη νυχτερινή ησυχία). Για καλύτερα αποτελέσματα θα πρέπει να αναποδογυρίσετε το έπιπλο και να κοιτάξετε σχολαστικά. Εφόσον εντοπίσετε τα σημεία δράσης του τα σιδερώνεται. Προσέξτε όμως να μην φέρετε σε άμεση επαφή το ζεστό σίδερο με το λούστρο του ξύλου. Κάντε λοιπόν την επέμβασή σας από την ανάποδη πλευρά του έπιπλου και ακόμη καλύτερο θα είναι αν χρησιμοποιήσετε ένα πανί .Στρώστε το πανί στο άβαφο ξύλο και πατήστε αρκετή ώρα με το ζεστό σίδερο. Κάθε τόσο ελέγχετε το πανάκι σας ή μετακινείτε το σίδερο, να μην καούμε κιόλας. Όταν αισθανθείτε ότι πετύχατε το στόχο σας και καψαλίσατε τον ανεπιθύμητο επισκέπτη, απομακρύνετε το σίδερο – βγάλτε το από την πρίζα – και αφήστε το ζεστό πανί στη θέση του
6. Δοκιμάστε επάλειψη με πινέλο με σκόνη ναφθαλίνης ή υγρή αμμωνία. Πρόχειρη αντιμετώπιση σε έπιπλα μπορεί να γίνει με τη χρήση νέφτι, παραφίνη ή καθαρό πετρέλαιο. Χρειάζεται όμως ιδιαίτερη προσοχή όταν πρόκειται να επέμβουμε σε έργα αξίας.
7. Επιθεωρήστε διεξοδικά τα υλικά που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή κτιρίων πριν από τη χρήση για να διασφαλιστεί ότι δεν περιέχουν ξυλοφάγα κολεόπτερα. Προστατέψετε το ξύλο από πιθανή προσβολή με βάψιμο ή το βερνίκωμα για να σφραγίσει τους πόρους, ρωγμές και τρύπες όπου οι σκαθάρια θα μπορούσαν να γεννήσουν τα αυγά. Για να κρατηθείτε μακριά από μια προσβολή και την εισαγωγή ξυλοφάγων σε ένα τελικό προϊόν-αντικείμενο, παρατηρήστε σχολαστικά τα έπιπλα και άλλα αντικείμενα πριν από την μετακόμισή τους σε κτίρια. Ελέγξτε για τυχόν τρύπες ,σκασίματα, αλλαγή χρωματισμού του ξύλου-αλλοιώσεις (πχ σάπιο) Απομακρύνεται και απολυμάνετε τα αντικείμενα που παρουσιάζουν σημάδια της μόλυνσης από σαράκι.
8. Το σαράκι αποτελεί το σπουδαιότερο εχθρό των ξύλων (μαζί με τον τερμίτη). Το σαράκι αναπτύσσεται σε συνθήκες υγρασίας-μη καλού αερισμού και φυσικού φωτισμού. Αν δεν καταπολεμηθεί έγκαιρα, εξαπλώνεται και καταστρέφει πολύ γρήγορα μεγάλες μάζες ξύλου. Ένας τρόπος για την αντιμετώπισή τους γίνεται με τον εμποτισμό του ξύλου με εντομοκτόνα σκευάσματα με τη μέθοδο των ενέσεων, μέσα από οπές διαμέτρου που ανοίγονται στις ξύλινες επιφάνειες. Οι οπές αφήνονται ανοιχτές επί αρκετές μέρες σε συνθήκες καλού αερισμού, και στη συνέχεια κλείνονται με κερί. Συνολικά οι επιφάνειες θα πρέπει να ψεκάζονται με ειδικά εντομοκτόνα σκευάσματα. Σημαντική υπενθύμιση: Τα εντομοκτόνα είναι δηλητηριώδη γιαυτό διαβάστε προσεκτικά τις οδηγίες και τηρείτε πάντα τα μέτρα που αναγράφονται στην ετικέτα.
9. Όταν φέρνετε στο σπίτι καυσόξυλα, να περιοριστείτε μόνο σε ότι θα κάψετε την ίδια ημέρα. Επίσης, ψάξτε τα κτίρια για τα σημάδια από βλάβες από σαράκι. Ψάξτε για τις τρύπες εξόδου που προκαλούν τα ενήλικα
10. Κάντε έλεγχο για τυχόν έντομα που συσσωρεύεται στο περβάζια σας. Μόλις εντοπίσετε στοές ή ρωγμές πατήστε το ξύλο ώστε να αποκαλυφθεί το πριονίδι και θα βοηθήσει στον εντοπισμό των παρασίτων.
11. Μπορείτε να θερμάνετε μικρά ξύλινα αντικείμενα-αλλά όχι σε αυτά που περιέχουν υφάσματα, γούνες, ή βαφές-σε κλίβανο στους 120 ° έως 140 ° F για 6 ώρες. Μπορείτε επίσης να τοποθετήσετε αντικείμενα σε βαθιά κατάψυξη στους 0 ° F για 72 ώρες. Πλέον θεραπείες μπορεί να είναι απαραίτητες εάν το ξύλο είναι παχύτερο από 2 ίντσες. Για πιο ολοκληρωμένα αποτελέσματα απευθυνθείτε σε επαγγελματία.
12. Αφαιρέστε και αντικαταστήστε τα μολυσμένα ξύλα όποτε θα απομακρυνθεί και το σαράκι. Καταστρέψετε το μολυσμένο ξύλο με καύση ή να το μεταφέρεται σε αποτεφρωτήρα. Σε ξυλεία όπου η αφαίρεση δεν είναι δυνατή, μπορούν να εφαρμοστούν υγρά εντομοκτόνα στα ξύλα και στις ξύλινες κατασκευές. Τα πιο αποτελεσματικά και ασφαλές υλικά είναι σκευάσματα φυτοφαρμάκων που περιέχουν βορικό νάτριο τα οποία όμως απαιτούν χρήση από αδειοδοτημένη εταιρεία pest control. Αυτά τα υλικά πρέπει να διεισδύσουν στο ξύλο για να σκοτώσουν τις προνύμφες σαρακιού που βρίσκονται μέσα, παρόλ΄αυτά όμως το ξύλο δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί επιτυχώς. Το Βάθος της διείσδυσης ενισχύεται σε υγρό ξύλο: Εάν η υγρασία είναι μικρότερη από 15%, η διείσδυση μπορεί να συμβεί μόνο στην κορυφή του 1/4 της ίντσας του ξύλου.
13. Η μη χημική καταπολέμηση, όπως του ηλεκτρισμού και των υψηλών ή χαμηλών θερμοκρασιών, έχουν ερευνητική βάση και τα αποτελέσματα τους δεν έχουν δοκιμαστεί . Ο καπνισμός συνήθως δίνει άμεσα αποτελέσματα σε όλα τα σταδία εξέλιξης εντόμου μέσα στο ξύλο. Όμως αυτή η μέθοδος δεν προσδίδει υπολειμματική δράση για προστασία από μακρόχρονη επανεμφάνιση. Η εφαρμογή των υγρών εντομοκτόνων στις επιφάνειες των μολυσμένων ξύλων, μπορεί να μην προσφέρουν άμεση καταπολέμηση από το φάγωμα των νυμφών, όμως με την εφαρμογή τους καταπολεμούνται τα ενεργά σαράκια και οι νύμφες που τρώνε το ξύλο. Η υπολειμματική δράση των υγρών εντομοκτόνων προσφέρει επίσης προστασία από τυχόν επανεμφάνιση τους.
14. Σε περιπτώσεις όπου η προσβολή των ξυλοφάγων σε ένα κτίριο ή δυσπρόσιτα δομικά μέρη του κτιρίου είναι μεγάλη θα πρέπει να απευθυνθείτε σε αδειοδοτημένη και πιστοποιημένη εταιρεία Απεντομώσεων για να σας προτείνει την κατάλληλη μέθοδο
H Axiven είναι εδώ για εσας!
σαράκι προληπτικά μέτρα για αντιμετώπιση
σαράκι μέθοδοι αντιμετώπισης