Μαύρα Σκουλήκια - Κύρια Χαρακτηριστικά

Τα (μαύρα σκουλήκια) χιλιόποδα ή μυριόποδα, ανήκουν στην τάξη Διπλόποδα, έχουν λεπτό, επίμηκες (25-38 mm) κυλινδρικό σώμα, καφέ-μαύρου χρώματος και κινούνται αργά. Αν και το όνομά τους υποδεικνύει πολύ μεγάλο αριθμό ποδιών, στην πραγματαικότητα φέρουν 30-90 ζεύγη ποδιών και είναι ευρέως εξαπλωμένα σε όλο τον κόσμο.
 
Άλλα συγγενή παρόμοια είδα είναι τα εκατοντόποδα (Χιλόποδα) και τα Ισόποδα με σαφώς πιο κοντό και πεπλατυσμένο σώμα. Τα χιλιόποδα διαχειμάζουν ως ενήλικα ή νεαρά άτομα. Είναι νυκτόβια και κατά τη διάρκεια της μέρας κρύβονται κάτω από αντικείμενα (ξύλα, φύλλα, πέτρες, γλάστρες κ.λπ.) που βρίσκονται πάνω σε υγρό έδαφος. Τα θηλυκά μαύρα σκουλήκια αφήνουν κατά συστάδες τα αυγά τους στο έδαφος όπου και εκκολάπτονται. Τρέφονται κυρίως με φυτικά υλικά σε αποσύνθεση. Για να αμυνθούν εκκρίνουν χημικές ουσίες κατά μήκος του σώματός τους οι οποίες είναι τοξικές για κάποια αρθρόποδα.

Σε περιπτώσεις όπου έρχονται σε επαφή με το ανθρώπινο σώμα, μπορούν να προκαλέσουν φουσκάλες και αποχρωματισμό του δέρματος.  Κατά τη διάρκεια του φθινοπώρου και γενικά σε περιόδους αυξημένων βροχοπτώσεων, αλλά με υψηλές σχετικά θερμοκρασίες, τα χιλιόποδα, για αναπαραγωγικούς κυρίως λόγους, προσπαθούν να εισβάλλουν σε εσωτερικούς χώρους, όπου όμως δεν επιβιώνουν για πολλές ημέρες, εκτός εάν βρεθεί πηγή υγρασίας. Οι πληθυσμοί που ενδεχομένως να εμπλέκονται σε μια τέτοια μετακίνηση ξεπερνούν τα 100 ενήλικα.
Η Axiven είναι εδώ για εσας!

Μαύρα Σκουλήκια - Μέθοδοι Αντιμετώπισης

Γενικά το κλειδί για την αντιμετώπιση των χιλιόποδων (μαύρα σκουλήκια) είναι η μείωση της υγρασίας. Εξωτερικά συνιστούμε  ο χώρος να παραμένει καθαρός από υλικά που μπορεί να διατηρούν υγρασία (ξερά φύλλα, ξύλα, πέτρες), ο χλοοτάπητας να ποτίζεται πρωινές ώρες και να παρέχεται επαρκής αερισμός στις περιοχές που πιθανά θα εμφανιστούν έρποντα ενήλικα. Συμπληρωματικά της φροντίδας του περιβάλλοντος χώρου μπορούν να χρησιμοποιηθούν κατάλληλα εντομοκτόνα εδάφους γύρω από παρτέρια και στην άκρη του γκαζόν για τη διατήρηση του πληθυσμού μακρυά των κτιρίων.
 
Στην περίμετρο των κτιρίων, τοίχους, επιφάνειες και κατασκευές που μπορεί να αποτελέσουν σημεία περιπλάνησης και εισβολής των χιλιόποδων προς το εσωτερικό των κτιρίων, το πρόβλημα αντιμετωπίζεται με την εφαρμογή υπολειμματικών ψεκασμών στις επιφάνειες με το κατάλληλο εντομοκτόνο που θα το βρείτε στην  Axivenpestcontrol.
Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220