Χαρακτηριστικά Εντόμων Αποθήκης

Κύρια Χαρακτηριστικά Εντόμων

Ως έντομα αποθήκης χαρακτηρίζουμε τα έντομα εχθρούς των αποθηκευμένων προϊόντων τα οποία οποία συνήθως ζουν, αναπτύσσονται και αναπαράγονται σε αποθήκες τροφίμων ή γεωργικών προϊόντων προκαλώντας ανυπολόγιστες οικονομικές ζημιές. Στα έντομα αποθήκης συναντάμε μια ποικιλία ειδών εντόμων που ανήκουν σε δύο μεγάλες τάξεις αυτή των Κολεοπτέρων (κν ψείρες) και των Λεπιδοπτέρων (κν πεταλούδες) . είναι ότι είναι μικρών διαστάσεων έντομα που κατοικούν, αναπτύσσονται και αναπαράγονται σε αποθήκες τροφίμων ή γεωργικών προϊόντων. Προσβάλλουν τρόφιμα, όπως σπόρους, σιτηρά, άλευρα, ρύζια, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, καπνό, βότανα και ζωοτροφές. Οι αποθήκες αποτελούνται συνήθως από μεγάλες, ανοιχτές εισόδους αλλά και πολλά κρυφά σημεία στα οποία μπορεί να παραμονεύει μια μεγάλη ποικιλία παρασίτων. Οποιοδήποτε εμπόρευμα αποθηκεύεται στις αποθήκες είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσει κάποιου είδους παράσιτο. Τα κύρια χαρακτηριστικά των εντόμων αποθηκών είναι η υψηλή ικανότητα διείσδυσή τους στους χώρους τροφίμων λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, η ανάπτυξη μεγάλων πληθυσμών σε μικρό χρονικό διάτημα εφόσον επικρατούν ευνοίκές συνθήκες για την ανάπτυξή τους και υπάρχει αφθονία τροφής και τέλος, η μεγάλη γεωγρφική εξάπλωσή τους παγκοσμίως με τη βοήθεια του ανθρώπου και του εμπορίου.Μια συνεχής ροή προϊόντων που παραλαμβάνεται και αποστέλλεται, με επιμόλυνση από έντομα αποθηκών, θα μπορούσε να διαταράξει σε μεγάλο βαθμό την επιχείρησή σας, με τεράστιες οικονομικές συνέπειες. H Axiven Pest Control διαθέτει τα μέσα και το εξειδικευμένο προσωπικό, ώστε να απομακρύνει αποτελεσματικά τα παράσιτα αυτά από τον χώρο παραγωγής και αποθήκευσης των προϊόντων σας

Πως οργανώνεται η καταπολέμηση των εντόμων αποθήκης;

Αρχικά το έμπειρο προσωπικό μας εκτελεί ένα διεξοδικό έλεγχο στην αποθήκης σας με στόχο είναι να απαντήσουμε σε δύο ερωτήματα. Πρώτον αν υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας από έντομα αποθήκης και σε δεύτερη φάση, να αναγνωρίσουμε το είδος και το μέγεθος της προσβολής.
Σε ότι αφορά στην αναζήτηση ενδείξεων παρουσίας εντόμων αποθηκών σε ένα χώρο, πέρα από την παρουσία ενήλικων ή προνυμφιών σταδίων τα εντόμων, υπάρχει και μια σειρά άλλων ενδείξεων όπως η παρουσία των εκδυμάτων (κενό κουκούλι) που αποβάλλουν οι προνύμφες καθώς περνούν μέσα από τα διάφορα προνυμφικά στάδια, τα ίχνη διαδρομής των κολεοπυτέρων πάνω στη σκόνη των αλευροποιημένων προϊόντων, η δημιουργία ενός λεπτού υμενιακού στρώματος που συχνά δημιουργείται σε μεγάλες προσβολές Λεπιδοπτέρων στην ελεύθερη επιφάνεια χύδην αποθηκευμένων προϊόντων κ.α.
Στόχος μας είναι η έγκαιρη ανίχνευση της παρουσίας εντόμων αποθήκης μέσω διαφόρων μεθόδων όπως είναι ο μακροσκοπικός και δειγματοληπτικός έλεγχος και η εγκατάσταση εξειδικευμένου δικτύου φερομονικών παγίδων ανίχνευσης εντόμων. Η έγκαιρη ανίχνευση της παρουσίας εντόμων αποθηκών σε ένα χώρο αποτελεί το κλειδί για τη διασφάλιση της ποιότητας και υγιεινής του χώρου και των προϊόντων που διαχειρίζονται σε αυτόν. Αφού γίνει αντιληπτή η παρουσία κάποιου παρασίτου στην αποθήκη, επόμενο βήμα είναι να αναγνωρίσουμε το είδος του εντόμου αποθήκης που έχει προσβάλλει τον χώρο σας, την έκταση εξάπλωσης του και να εκτιμήσουμε το μέγεθος του πληθυσμού του, ώστε να χρησιμοποιήσουμε τις αποτελεσματικότερες μεθόδους αντιμετώπισης του.

Ειδικότερα παραθέτουμε πιο κάτω μια λίστα με τα έντομα αποθήκης που συναντούμε συχνότερα στην Ελλάδα και τα προϊόντα με τα οποία συνηθίζουν να τρέφονται μόλις εισέλθουν στην αποθήκη σας.

Τα σπουδαιότερα είδη εντόμων αποθηκών περιλαμβάνουν τα εξής:

Τribolium confusum, Sitophilus granarius ,Oryzaephilus surinamensis , Rhyzopertha dominica, Cryptolestes spp, Lasioderma serricorne, Stegobium paniceum, Ephestia kuehniella, Plodia interpunctella, Ephestia kuehniella Zeller ,Sitophilus oryzae
Τribolium confusum
Έντομο διαστάσεων 3-4 mm λεπτό σώμα, καφεκόκκινου προς σκούρου καφέ χρώματος. Τρέφονται κυρίως με άλευρα και σιτηρά, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, κόκκους καφέ και επεξεργασμένα προϊόντα.
αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων και είδος tribolium confusum
Sitophilus granarius
Το είδος sitophilus granarius έχει σώμα διαστάσεων 3 – 5 mm, καστανόμαυρου χρώματος όπως το tribolium, με τη διαφορά ότι η κεφαλή του καταλήγει σε καμπύλο ρύγχος. Τρέφεται με κριθάρι, ρύζι, καλαμπόκι, σίκαλι, σιτάρι κ.
αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων και είδος sitophilus oryzae
Oryzaephilus surinamensis
Το μέγεθος του εντόμου oryzaephilus surinamensis κυμαίνεται μεταξύ 2.5 με3.5 mm. Τρέφεται και καταστρέφει δημητριακά και παράγωγά τους.
 είδος  oryzaephilus surinamensis
Rhyzopertha dominica
Πρόκειται για ένα έντομο μικρών διαστάσεων μεταξύ 2.5 και3 mm, μακρόστενου σχήματος και σώμα καστανοκόκκινου χρώματος. Αναπτύσσεται σε ξηρά και ζεστά μέρη και τρέφεται με σιτηρά, βότανα κ.ά.
είδος  rhyzopertha dominica
Cryptolestes spp.
To είδος cryptolestes spp. αποτελεί το μικρότερο είδος σκαθαριών σπόρων, το οποίο μεγαλώνει το πολύ μέχρι 2 mm. Τρέφεται με τα ίδια είδη τροφίμων που τρέφεται και το είδος tribolium confusum, δηλαδή άλευρα και σιτηρά, ξηρούς καρπούς, ξηρά φρούτα, κόκκους καφέ και επεξεργασμένα προϊόντα.
αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων και είδος  crystolestes pp
Lasioderma serricorne
Το είδος αυτό είναι γνωστό και ως «σκαθάρι καπνού» και για αυτό γιατί προσβάλλει κυρίως τον καπνό αλλά και φαγώσιμα προϊόντα όπως ρύζι, βότανα, κακάο κ.ά. Το σώμα του έχει ελικοειδές σχήμα καστανοκόκκινου χρώματος.
αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων και είδος  lasioderma serricome
Stegobium paniceum
Το έντομο stegobium paniceum μοιάζει εξωτερικά στο λεγόμενο «σκαθάρι» καπνού. Ονομάζεται και «σκαθάρι ψωμιού» ή «σκαθάρι μπισκότων» γιατί τρέφεται κυρίως με φυτικά υλικά, όπως σιτηρά, αλεύρι, κ.ά. 
αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων και είδος  stegobium paniceum
Ephestia kuehniella
H διάμετρος του ανοίγματος των φτερών του τέλειου (πεταλούδα) ephestia kuehniella είναι 20 –25 mm. Κατά μήκος του σώματός του έχει μικρά μαύρα στίγματα. Αποτελεί συνηθισμένο και σημαντικό πρόβλημα για αλευρόμυλους ή φούρνους, καθώς τρέφεται με άλευρα και πίτυρα.
αντιμετώπιση ξυλοφάγων εντόμων και είδος  ephestia kuehniella

Μέθοδοι Αντιμετώπισης εντόμων αποθήκης

Οι έμπειροι επαγγελματίες μας αφού εντοπίσουν τις πιθανές εστίες του προβλήματος, θα μελετήσουν όλες τις παραμέτρους που σχετίζονται με την εφαρμογή μιας αποτελεσματικής αντιμετώπισης και θα σας προτείνουν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν προκειμένου να σας απαλλάξουν από την επιμόλυνση έχοντας μια σφαιρική εικόνα της διαχείρισης των συγκεκριμένων παρασίτων. Οι προτάσεις τους δεν θα περιοριστούν στην άμεση καταπολέμηση των εντόμων αποθήκης τη δεδομένη στιγμή αλλά και στη λήψη προληπτικών μέτρων για την καλύτερη συντήρηση του προϊόντος.

Είναι πλέον γνωστό ότι τα έντομα αποθήκης έχουν αναπτύξει μεγάλη ανθεκτικότητα στα υγρά εντομοκτόνα. Ουσιαστικά αυτή η αντίσταση που προβάλουν στα εντομοκτόνα συμβαίνει διότι τα έντομα μεταβιβάζουν γενετικά χαρακτηριστικά στους απογόνους τους που τους επιτρέπουν την δημιουργία ανοσίας στο συγκεκριμένο εντομοκτόνο. Συνεπώς αποφεύγεται η χρήση των κοινών εντομοκτόνων όσον αφορά την εξολόθρευση των εντόμων των αποθηκών.

Ένα ολοκληρωμένο σύστημα αντιμετώπισης των εντόμων αποθηκών και εδικότερα αυτό το οποίο εμείς προτείνουμε, στηρίζεται στην πρόληψη και έγκαιρη ανίχνευση της προσβολής, με τη χρήση εγκατάστασης δικτύου φερομονικών παγίδων Κολεοπτέρων και Λεπιδοπτέρων και στην καταστολή με καταπολέμηση των εντόμων με εφαρμογές υποκαπνισμού (fumigation) κυρίως σε προϊόντα ή τη θερμική Απεντόμωση (Thermal Treatment) σε χώρους παραγωγής.

Ωστόσο, επειδή τόσο η Βιομηχανίες τροφίμων όσο και η αποθήκευση των προϊόντων είναι ένα ανοιχτό προς το περιβάλλον σύστημα που συνεχώς ανατροφοδοτείται, είναι σημαντικό να υπάρχει η κατάλληλη πρόληψη και παρακολούθηση από εξειδικευμένους επαγγελματίες όπως οι άνθρωποι της Axiven Pest Control, ώστε να διασφαλίσετε την υγιεινή των χώρων και των προϊόντων σας. Οι ειδικοί μας είναι στην διάθεσή σας προκειμένου να σας βοηθήσουν να εφαρμόσετε τις κατάλληλες μεθόδους πρόληψης για να αποτρέψετε τα προβλήματα με τα παράσιτα, αλλά και να σας δώσουν χρήσιμες συμβουλές που θα προστατέψουν στο μέλλον τους χώρους σας από πιθανή εισβολή. Απλά βήματα, όπως η σωστή αποθήκευση των προϊόντων διατροφής, η καλή καθαριότητα των χώρων και η ερμητική αποθήκευση των προϊόντων θα αποθαρρύνουν τα έντομα αποθήκης από την εισβολή.

Εμπιστευθείτε την εξειδικευμένη ομάδα στελεχών της Axiven Pest Control η οποία διαθέτει πολύχρονη εμπειρία ώστε να καλύψει κάθε σας ανάγκη, προσφέροντας αποτελεσματικές και εγγυημένες λύσεις απεντόμωσης, απολύμανσης και μυοκτονίας. Εμπιστευθείτε την εξειδικευμένη ομάδα στελεχών της Axiven Pest Control η οποία διαθέτει πολύχρονη εμπειρία ώστε να καλύψει κάθε σας ανάγκη, προσφέροντας αποτελεσματικές και εγγυημένες λύσεις απεντόμωσης, απολύμανσης και μυοκτονίας.

Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220