Τερμίτες - Χαρακτηριστικά, αντιμετώπιση, καταπολέμηση

τερμίτες-αντιμετώπιση-καταπολέμηση-axiven
Οι τερμίτες είναι μικρά λευκά, μπεζ ή μαύρα έντομα που μπορούν να προκαλέσουν πολλές καταστροφές σε ξύλινες κατασκευές. Οι τερμίτες ανήκουν στην τάξη των εντόμων Ισόπτερα μια αρχαία οικογένεια εντόμων που χρονολογείται πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια. Τα ισόπτερα περιλαμβάνουν 2.300 είδη. Όπως όλα τα έντομα έχουν έξι πόδια και το σώμα τους χωρίζεται σε τρία τμήματα: κεφαλή, θώρακα, και κοιλία. Οι τερμίτες είναι πολυμορφικοί. Στείροι εργάτες (Θηλυκά και αρσενικά), στείροι στρατιώτες (Θηλυκά και αρσενικά) και αναπαραγωγικά άτομα. Κατατάσσονται στην κατηγορία των ξυλοφάγων εντόμων.
H Axiven είναι εδώ για εσας!

Μορφολογικές διαφορές με μυρμήγκια

Συχνά συγχέονται με τα μυρμήγκια. Η κύρια διαφορά των τερμιτών από τα μυρμήγκια έγκειται στο ότι το σώμα τους είναι μονοκόμματο με μια μικρή σύσφιγξη μεταξύ του θώρακα και της κοιλιάς, χωρίς το λεπτό μίσχο που έχουν τα μυρμήγκια που ενώνει το θώρακα με την κοιλιά τους. Ονομάζονται και «Λευκά μυρμήγκια» ή “Μυρμήγκια με φτερά». Η επιστημονική ονομασία Ισόπτερα σημαίνει «ίσα φτερά» και αναφέρεται στο γεγονός ότι το μπροστινό ζεύγος φτερών σε έναν παραγωγικό τερμίτη είναι παρόμοιο σε μέγεθος και σχήμα με τα πίσω.

Πληθυσμός

τερμίτες-απολυμαντική-αντιμετώπιση βασιλισσα
Μια μόνο βασίλισσα μπορεί να γεννήσει χιλιάδες αυγά τη μέρα
και να ζήσει 30-50 χρόνια
Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να ανασυγκροτήσει τις απώλειες της και να συμπληρωθεί εκ νέου η αποικία της ,ακόμα και μετά από μια μεγάλη καταστροφή. Μια αποικία τερμιτών αποτελείται από 350,000 τερμίτες ,πάνω από ένα εκατομμύριο εργάτες και πτερωτά. Τα μόνα όμως πλήρως ώριμα έντομα σε μια ολόκληρη αποικία είναι ο βασιλιάς και η βασίλισσα, τα υπόλοιπα είναι ατελή άτομα και μοιάζουν με προνύμφες. Αρχικά όλοι οι τερμίτες ξεκινούν με την μορφή αυγών, και τα αυγά είναι ικανά να αναπτυχθούν σε κάθε κάστα(κοινωνική ομάδα) .

Χαρακτηριστικά - Συνήθειες

κύκλος-ζωής-απολυμαντική-απεντόμωση
Συνήθως οι τερμίτες εμφανίζονται σε σμήνος (σμηνουργία) την άνοιξη ή το φθινόπωρο όταν ο καιρός είναι ακόμα υγρός ακόμα και μετά από βροχόπτωση. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα αποκτούν τα φτερά τους κατά τα πρώτα στάδια της ενήλικης ζωής τους και τα χάνουν όταν χωρίζονται από την αρχική αποικία τους. Η προσβολή ξεκινά όταν το ζευγάρι βρίσκει μια κατάλληλη περιοχή κοντά ή μέσα στο ξύλο και φτιάχνουν τη φωλιά τους.Λίγο αργότερα το θηλυκό γεννάει τα αυγά. Ο βασιλιάς και η βασίλισσα εκλύουν φερομόνες που βοηθούν στη ρύθμιση της ζωής στην αποικία. Αυτές οι φερομόνες καθορίζουν πόσες προνύμφες θα γίνουν εργάτες, στρατιώτες και αναπαραγωγικά άτομα. Εάν ο βασιλιάς ή βασίλισσα πεθάνει ,οι φερομόνες εξαφανίζονται και νέα αναπαραγωγικά άτομα αναλαμβάνουν για την συνέχιση της αποικίας. Η βασίλισσα μπορεί να ζήσει έως και 25 χρόνια, ενώ οι περισσότεροι εργάτες ζουν 2-5 χρόνια, Οι αποικίες μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα, και σε ορισμένα είδη, οι βασίλισσες γεννούν χιλιάδες αυγά κάθε μέρα. Για τους λόγους αυτούς, οι φωλιές των τερμιτών μπορεί να είναι τεράστιες..
Το μουχλιασμένο ξύλο αποτελεί για πολλά είδη τερμιτών
τροφή μεγάλης θρεπτικής αξίας και είναι πιο εύπεπτο

Είδη

Οι τερμίτες διακρίνονται σε:

Υπόγειους τερμίτες

Είναι οι πιο διαδεδομένοι και καταστρεπτικοί. Ζουν μέσα στο έδαφος και ορύσσουν περάσματα μέχρι να προσεγγίσουν ξύλο ή κυταρρινούχα υλικά πάνω από το έδαφος. Η προσβολή δεν είναι φανερή εφόσον το ξύλο εμφανίζεται εξωτερικά ανέπαφο.
φωλιά-στο-έδαφος-axiven

Ξηρού ξύλου τερμίτες

Οι τερμίτες αυτού του είδους ζουν σε ξηρό και υγιές ξύλο. Η προσβολή εμφανίζεται με τη σωρό από μικρά σε μορφή περιττωμάτων και φτιάχνουν τις στοές τους μέσα στο ξύλο και όχι στο έδαφος.
τερμίτες-φωλιά-στο-ξύλο-axiven

Υγρού ξύλου τερμίτες

Προσβάλουν ξύλο με υψηλή περιεκτικότητα σε υγρασία.Δεν κατασκευάζουν χωμάτινους αγωγούς και τα ανοίγματα τους προς το ξύλο φράσσονται με περιττωματικά υλικά(φαγωμένο ξύλο και ακαθαρσίες).Η καταστροφή που προκαλούν στο ξύλο πολλές φορές είναι μεγαλύτερη όταν σ΄αυτό υπάρχει προσβολή και από μύκητες που του προκαλούν σήψη.
-κοντά-στο-νερό-axiven

Συνθήκες ανάπτυξης – Ευνοϊκό περιβάλλον

Έδαφος και τερμίτες

Οι περισσότεροι τερμίτες είναι υπόγειοι, αυτό σημαίνει ότι φτιάχνουν τις αποικίες τους στο έδαφος.Αγαπούν το χώμα και χτίζουν περίτεχνα συστήματα σήραγγας (tunnel) που ονομάζονται galleries και εκτείνονται έως τρία πόδια κάτω από την επιφάνεια. Οι τερμίτες χρησιμοποιούν συχνά ευέλικτο δομικό υλικό για τη δημιουργία χωμάτινων αγωγών που οδηγούν από τις υπόγειες αποικίες τους προς τις πηγές τροφίμων στο έδαφος , όπως το ξύλο στο σπίτι σας.
περιβάλλον-έδαφος-axiven

Ξύλο και τερμίτες

Ο Τερμίτης θα καταναλώσει οποιοδήποτε υλικό περιέχει κυτταρίνη, και δεδομένου ότι το ξύλο περιέχει μεγάλη ποσότητα κυτταρίνης, οι τερμίτες καταβροχθίζουν αχόρταγα το ξύλο. Εάν ένα κομμάτι ξύλου αγγίζει το έδαφος, να είστε σίγουροι ότι κάποια αποικία τερμιτών θα το εντοπίσει . Αν και μερικοί υπόγειοι τερμίτες καταναλώνουν και άλλα υλικά όπως βλάστηση, κοπριά και χούμο, κύρια πηγή της τροφής τους, και το αγαπημένο τους, είναι το ξύλο.
τερμίτες-περιβάλλον-ξύλο-axiven
αντιμετώπιση-τερμίτεw-axiven
μέθοδοι-αντιμετώπισης-τερμίτες-axiven
Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220