Mυρμήγκια : Καταπολέμηση – Αντιμετώπιση

μυρμήγκια : αντιμετώπιση και καταπολέμηση

Μυρμήγκια και κύρια Χαρακτηριστικά

Τα μυρμήγκια είναι κοινωνικά έντοματης οικογένειας Formicidae (Μυρμηγκίδες) και μαζί με τις σφήκες και τις μέλισσες, αποτελούν την τάξη Υμενόπτερα. Τα μυρμήγκια ζουν σε οργανωμένες κοινωνίες, στις οποίες τα τέλεια έντομα διακρίνονται σε βασίλισσα, εργάτριες και αρσενικά και υπάρχουν άπτερες και πτερωτές μορφές. Ξεχωρίζουν από τους τερμίτες (Isoptera) από το ότι τα πρώτα κοιλιακά τμήματα που ενώνονται με το θώρακα είναι συνήθως πολύ λεπτά και σχηματίζουν ένα είδος μίσχου. Οι κεραίες τους είναι γονατοειδείς ενώ έχουν κοινωνική οργάνωση στη διάρκεια της ζωής τους και καταμερισμό εργασίας. Προτιμούν μέρη με ζέστη και υγρασία. Συχνάζουν σε οικήματα όπου επεξεργάζονται τροφές, συνήθως στις κουζίνες, καντίνες, αρτοποιεία, ξενοδοχεία, νοσοκομεία. Προσβάλλουν όλα τα είδη τροφής του ανθρώπου και των ζώων ειδικότερα μαρμελάδες, ζάχαρη και μέλι, κρέας, τυρί και λίπη, νεκρές κατσαρίδες, έντομα και τρωκτικά. Οι φωλιές τους βρίσκονται συνήθως σε δυσπρόσιτα σημεία κάτω από πατώματα, ανάμεσα στους τοίχους, πίσω από σώματα και σωληνώσεις καλοριφέρ ή σόμπες, πράγμα που κάνει την αντιμετώπισή τους δύσκολη. Οι  αποικίες των μυρμηγκιών ζουν στο έδαφος, σε κορμούς και κλαδιά δέντρων ή στην ξυλεία των οικοδομών. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα μυρμήγκια αναπτύσσονται στο ύπαιθρο και μόνο οι εργάτριες επισκέπτονται τα σπίτια αναζητώντας τροφή. Εκτός από τη ρύπανση των τροφών ή την καταστροφή τους, πολλά είδη είναι ενοχλητικά με το τσίμπημά τους.  
Η Axiven είναι εδώ για εσάς!

Mυρμήγκια και Είδη

Τα είδη των μυρμηγκιών τα οποία δημιουργούν προβλήματα εξαιτίας της δραστηριότητάς τους σε ανθρώπους, τρέφονται με γλυκανικές ουσίες, ζουν συνήθως σε εξωτερικό χώρο και είναι τα παρακάτω:
• Μαύρα μυρμήγκια (Lasius niger)
• Κίτρινα μυρμήγκια (Lasius flavus)
• Λάσιους (Lasius emarginatus)
• Pavementants (Tetramoriumcaepsitum).

Όταν τα μυρμήγκια ξεκινούν και μολύνουν σπίτια και να επιτίθενται σε ανθρώπους σε αυλές σπιτιών και σε πάρκα, υπάγονται στην κατηγορία των ενοχλητικών εντόμων. 
Mυρμήγκια βιολογικός κύκλος

Mυρμήγκια : Βιολογία και Συμπεριφορά

Τα μυρμήγκια οφείλουν ένα μεγάλο μέρος της επιτυχίας τους στην κοινωνική τους δομή. Από πειράματα που έχουν γίνει στο εργαστήριο μεταξύ στρατιωτών, ανιχνευτών, προνυμφών και φρουρών, καθώς και εργατών, βασίλισσας και άλλων κηφήνων κάνουν από τις πιο αποτελεσματικές αποικίες, σε ανάπτυξη και επιβίωση.Αποκλειστικά υπεύθυνες για την εναπόθεση ωών, οι βασίλισσες είναι απόλυτα εξαρτώμενες από τους εργάτες που παρέχουν τροφή στους μη εργάτες, αναπτύσσοντας τις προνύμφες και τους κηφήνες στη φωλιά.Ακολουθώντας τις φερομόνες κυνηγούν νέες πηγές τροφής σε απόσταση 90 μέτρων ή και περισσότερο από τη φωλιά. Οι εργάτες συνεχώς μεταφέρουν την τροφή πίσω στην αποικία βάση της τοποθεσίας και του είδους. Καθώς την καταναλώνουν μόνοι τους, μοιράζονται το φαγητό και με αυτούς που δεν συλλέγουν τροφή και βοηθούν και στην ανάπτυξη των προνυμφών με μια διαδικασία που λέγεται τροφαλαξία.Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα τα μονοπάτια των μυρμηγκιών ανάμεσα στις φωλιές και στις πηγές τροφής να χαρακτηρίζουν τις περισσότερες μολύνσεις. Μονοπάτια τα οποία γίνονται πιο δύσβατα και δύσκολα να τα διακόψεις με αυξανόμενη χρήση.

Μυρμήγκια : Αντιμετώπιση της προσβολής - Πρόγραμμα διαχείρισης

Για την αντιμετώπιση του προβλήματος με τα  μυρμήγκια, τα οποία πολλές φορές κατακλύζουν τα σπίτια και ιδιαίτερα τις κουζίνες ή τους χώρους αποθήκευσης τροφών, τα καλύτερα αποτελέσματα δίνει ο συνδυασμός καθαριότητας με την εφαρμογή των παρασιτοκτόνων. Στα μέτρα καθαριότητας περιλαμβάνονται : η συγκέντρωση και η απομάκρυνση από τη κουζίνα ή τους άλλους χώρους, όλων των υπολειμμάτων των τροφών και ο καλός καθαρισμός των πάγκων και επίσης η τοποθέτηση όλων των τροφών που προσελκύουν τα μυρμήγκια μέσα σε δοχεία που κλείνουν καλά. Τα κύρια σημεία εφαρμογής των υπολειμματικών ψεκασμών και επαλείψεων είναι γύρω από πόρτες, παράθυρα, σοβατεπί, πίσω από μεγάλα αντικείμενα, κάτω από το νεροχύτη, σε σημεία εξόδου των αγωγών θέρμανσης, ύδρευσης και αποχέτευσης. Κατά την εφαρμογή των παρασιτοκτόνων, εκτός των συνήθων μέτρων προφύλαξης, προσέχουμε επίσης να μη μολυνθούν επιφάνειες τοποθέτησης ή παρασκευής τροφίμων. Ένας τρόπος προστασίας των πάγκων της κουζίνας από τα μυρμήγκια χωρίς κίνδυνο ρύπανσης από παρασιτοκτόνα είναι  η δημιουργία μιας προστατευτικής ζώνης με την επάλειψη του παρασιτοκτόνου στο κάτω μέρος των προεξοχών των πάγκων και του πλησιέστερου προς αυτούς μέρους των τοίχων. Πολύ σημαντική επίσης είναι η ενημέρωση για το πρόγραμμα και την τοποθεσία των εντομοκτόνων,  έτσι ώστε να μην καθαρίζονται ή ψεκάζονται με άλλα σπρέι.Οι μέθοδοι αντιμετώπισης στα μυρμήγκια είναι παραπάνω από μία και περιλαμβάνουν δολώματα, ρυθμιστές ανάπτυξης εντόμων, εντομοκτόνα κ.ά Εάν κριθεί απαραίτητο μπορούν να συνδυαστούν. Ανάλογα με την περίπτωση, η Axiven Pest Control χρησιμοποιεί υπολειμματικούς ψεκασμούς, εντομοκτόνα υγειονομικής σημασίας, μη τοξικά μυρμηγκοκτόνα gel και οικολογικές απωθητικές ουσίες. Συνιστάται ο τακτικός ψεκασμός των κήπων με ειδικά σκευάσματα για δραστική αντιμετώπιση του προβλήματος. 
Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220