απώθηση φιδιών - πως να τα καταπολεμήσετε

Απώθηση Φιδιών: Πώς να απαλλαγείτε από την ανεπιθύμητη παρουσία τους

Ο όρος απώθηση φιδιών αναφέρεται στην απώθηση, στον έλεγχο και στην απώθηση φιδιών από ένα χώρο χρησιμοποιώντας οικολογικά απωθητικά  τα οποία είναι ακίνδυνα για τον άνθρωπο και το περιβάλλον.
Μιλώντας για την απώθηση φιδιών οφείλουμε να γνωρίζουμε κάποιες χρήσιμες πληροφορίες για τα φίδια. Η εμφάνισή τους ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα είδη. Κυμαίνονται από περίπου 10 cm έως αρκετά μέτρα σε μήκος. Τα χρώματα τους μπορούν να είναι ζωντανά πράσινα, κόκκινα ή κίτρινα με σκούρο μαύρο ή καφέ. Πολλά φίδια έχουν διακριτές ρίγες. Τα φίδια είναι ιδιαίτερα αποκρουστικά για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν τα θέλουν στο περιβάλλον τους και πόσο μάλλον γύρο από το σπίτι τους ή την επιχείρησή τους επομένως η απώθηση φιδιών είναι μια αναγκαία λύση.
Τα  φίδια είναι ιδιαίτερα χρήσιμα και ευεργετικά για το περιβάλλον και για τους ανθρώπους  επειδή τρέφονται με παράσιτα και τρωκτικά αυτό όμως δεν αναιρεί το γεγονός από το να προβούμε στην απώθηση φιδιών. Τα φίδια βρίσκονται κυρίως στην ύπαιθρο και σε ημιαστικά περιβάλλοντα από τις αρχές του Μαρτίου έως  τα τέλη του Οκτώβρη, ενώ κατά τη διάρκεια του υπόλοιπου έτους βρίσκονται σε κατάσταση νάρκης. 
Ωστόσο, πρέπει να προβούμε στην απώθηση φιδιών λόγω του ότι τα περισσότερα φίδια προκαλούν φόβο και πανικό στους ανθρώπους με αποτέλεσμα να προσπαθούν να τα απομακρύνουν ή να τα εξοντώσουν με οποιοδήποτε  διαθέσιμο μέσο. Ο φόβος απέναντι στα φίδια είναι μία από τις πιο κοινές φοβίες που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι, αλλά οι περισσότεροι δεν έχουν δει ποτέ ένα φίδι αυτοπροσώπως.

Η λύση απέναντι στο φόβο μας προς εκείνα είναι η απώθηση φιδιών

Οι ψυχολόγοι διαπίστωσαν από μία νέα έρευνα που πραγματοποιήθηκε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν αναπτύξει μία έμφυτη τάση να αισθάνονται τα φίδια όταν βρίσκονται κοντά τους με αποτέλεσμα τα φίδια να τους φοβούνται. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι αυτή η ικανότητα βοήθησε τους ανθρώπους να επιβιώσουν στην άγρια φύση. Η απώθηση φιδιών ήταν μία από τις λύσεις που προτείναν οι ερευνητές έτσι ώστε οι άνθρωποι να ξεπεράσουν αυτή τους τη φοβία.
Η καταπολέμηση και το κυνήγι των φιδιών απαγορεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Τα φίδια είναι προστατευόμενα είδη και συνεπώς η θανάτωσή τους απαγορεύεται αυστηρά από τον Νόμο. Τα φίδια βοηθούν στην ισορροπία του οικοσυστήματος αφού ελέγχουν τους πληθυσμούς των τρωκτικών που είναι τα πιο σοβαρά παράσιτα στα σύγχρονα κτήρια. Συνεπώς η οφιοκτονία συμβάλει και στην αύξηση των παρασίτων με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον. Επομένως, η απώθηση φιδιών είναι η καλύτερη λύση έτσι ώστε να αποφευχθούν διαταραχές που ενδεχομένως να εμφανιστούν στο οικοσύστημά μας. Στην Ελλάδα υπάρχουν περίπου είκοσι τρία είδη φιδιών από τα οποία μόνο επτά είναι δηλητηριώδη (πέντε από τα οποία ανήκουν στην οικογένεια Viperidae και θεωρούνται επικίνδυνα για τον άνθρωπο).

Οι υπηρεσίες της Axiven για την απώθηση φιδιών

Μια από τις υπηρεσίες που η AXIVEN προσφέρει σε Βιομηχανικούς, επαγγελματικούς αλλά και οικιακούς χώρους είναι η απώθηση φιδιών, προστασία και η αντιμετώπιση φιδιών, που συχνά εμφανίζονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Η προστασία των χώρων από τα φίδια και η απώθηση αυτών, γίνεται με τη χρήση μη τοξικών, απωθητικών σκευασμάτων τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον που τα απομακρύνουν (φιδοαπώθηση).
Το απωθητικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την απώθηση φιδιών διατίθεται σε κοκκώδη μορφή και τοποθετείται περιμετρικά του χώρου. Επιπλέον, χρησιμοποιείται σκεύασμα και σε δοχείο το οποίο τοποθετείται εκατέρωθεν των εισόδων με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η είσοδος ερπετών εντός των χώρων.

Εργασίες Φιδοαπώθησης

Η επιτυχία των εργασιών της Φιδοαπώθησης (απώθηση φιδιών) βασίζεται στη σωστή δοσολογία και στην ομοιόμορφη κατανομή φιδοαπωθητικών σκευασμάτων στο χώρο.Η πρώτη εφαρμογή της φιδοαπώθησης (απώθηση φιδιών) έχει σαν σκοπό να καλυφθούν με ειδικό φιδοαπωθητικό σκεύασμα όλα τα σημεία που θεωρούνται καταφύγια των ερπετών. Δεν ενδείκνυται στην πρώτη φάση της εφαρμογής της να τοποθετηθεί φιδοαπωθητικό σκεύασμα εξωτερικά στην περίφραξη του οικοπέδου.
Η δεύτερη εφαρμογή για απώθηση φιδιών γίνεται 7 με 10 ημέρες μετά την 1η εφαρμογή. Τα φίδια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μην έχοντας πού να κρυφτούν θα έχουν εγκαταλείψει τον χώρο γιατί όλα τα σημεία που ήταν κρησφύγετά τους είναι πλέον αφιλόξενα λόγω της παρουσίας του φιδοαπωθητικού σκευάσματος. Σε αυτή τη φάση δημιουργούμε μία δεύτερη ζώνη απώθησης φιδιών στην περίφραξη του οικοπέδου διασφαλίζοντας ότι οποιοδήποτε φίδι πλησιάσει στην περίφραξη θα απωθείται από την παρουσία των φιδοαπωθητικών σκευασμάτων.

Πώς να προστατεύεστετε το χώρο σας από τα φίδια;

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να επιτευχθεί η απώθηση φιδιών από τον οικιακό ή τον επαγγελματικό χώρο σας. Μερικά βήματα που μπορούν να βοηθήσουν στην προστασία από την ανεπιθύμητη παρουσία τους είναι τα παρακάτω :
  • Απεντόμωση: Τα φίδια τρέφονται με μεγάλα έντομα όπως γρύλλους, ακρίδες κλπΜε ένα πρόγραμμα απεντόμωσης μειώνουμε τον πληθυσμό των εντόμων και έμμεσα απομακρύνουμε τα φίδια
  • Καταπολέμηση τρωκτικών: Τα φίδια επίσης, τρέφονται με τα τρωκτικά. Εάν στον χώρο σας γίνονται τακτικά εφαρμογές μυοκτονίας τότε τα φίδια δεν προσελκύονται στον χώρο, εφόσον ο πληθυσμός των ποντικιών βρίσκεται υπό έλεγχο. Για να προστατέψετε το χώρο σας από την είσοδο αρουραίων διατηρήστε το περιβάλλον σαν καθαρό, αφαιρέστε τυχόν πηγές τροφίμων και σφραγίστε τρύπες και κενά από τα οποία ενδέχεται να περάσουν
  • Καθαρισμός των απορριμμάτων: Τα σκουπίδια είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών γιατί σε τέτοιους σωρούς συχνάζουν ποντίκια και έντομα και τα φίδια επισκέπτονται τα σκουπίδια για την εύρεση τροφής
  • Μείωση της υγρασίας: Αποφεύγουμε την δημιουργία δροσερών χώρων ενώ και όλα τα λιμνάζοντα νερά προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε στο αποχετευτικό δίκτυο γιατί τα φίδια προσελκύονται προκειμένου να πιούν νερό.
  • Απομάκρυνση μη χρήσιμων υλικών: Τα φίδια θέλουν χώρους που να νιώθουν ασφάλεια. Άχρηστα υλικά σε εξωτερικούς χώρους όπως ξυλεία, λάστιχα αυτοκινήτων, ντουλάπες κλπ αποτελούν κρυψώνες φιδιών.
  • Τοποθέτηση περιφρακτών γύρω από το χώρο σας: Εάν το σπίτι σας βρίσκεται κοντά σε δασική έκταση κρίνεται απαραίτητο να τοποθετηθεί φράχτης ή τοίχος. Αυτό θα συμβάλει στην αποφυγή του να φθάσουν τα φίδια κοντά στο σπίτι σας
  • Αποψίλωση και χορτοκοπή: Τα χόρτα είναι κρησφύγετα φιδιών για ξεκούραση, προστασία από τον ήλιο, αναπαραγωγή και για εύρεση λείας. Τα φίδια τα χρησιμοποιούν συχνά ώστε να αποφύγουν τα αρπακτικά ζώα. Χόρτα σε μεγάλο ύψος θα πρέπει να κουρεύονται τακτικά έτσι ώστε να μην χρησιμοποιηθούν ως κάλυμμα.
  • Κλάδεμα δένδρων και θάμνων: Τα φίδια εισβάλουν σε δένδρα και θάμνους για την εύρεση τροφής (μικρά πτηνά, σαύρες, ποντίκια κλπ). Με το κλάδεμα και την αραίωση της βλάστησης βοηθάμε στον σωστό αερισμό των φυτών.
  • Μόνωση εγκαταστάσεων: Τρύπες στην περίφραξη του οικοπέδου, σε εισόδους των κτηρίων θα πρέπει να μονώνονται με ειδικά υλικά (μεταλλικό πλέγμα, τσιμέντο κλπ.). Τα φίδια λόγω της σωματικής τους διάπλασης μπορούν εύκολα να περάσουν ακόμα και από τις πιο επίπεδες ρωγμές.
απώθηση φιδιών-προστασία των χώρων
Η Αxiven Pest Control εδρεύει στην Αθήνα και στεγάζεται σε ιδιόκτητα γραφεία συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ. και αποτελεί φυσική εξέλιξη της εταιρείας ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗΣ. Διαθέτουμε υποκαταστήματα σε Πάτρα, Θεσσαλονίκη και Καλαμάτα και μέσα από περιφερειακά καταστήματα (Franchising) όπως στη Ζάκυνθο, εξυπηρετούμε το σύνολο της Ηπειρωτικής και Νησιωτικής Ελλάδας. Η AXIVEN πραγματοποιεί όλες τις εφαρμογές στην απώθηση φιδίων με το εξειδικευμένο προσωπικό της που αποτελείται από έμπειρους τεχνικούς.
Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220