ΥΠΟΚΑΠΝΙΣΜΟΣ

Υποκαπνισμός (fumigation)
Ο υποκαπνισμός (fumigation) είναι η πλέον γρήγορη και αποτελεσματική μέθοδος απεντόμωσης χώρων και προϊόντων. Η AXIVEN διαθέτει στις εγκαταστάσεις της, ειδικά διαμορφωμένους κλειστούς θαλάμους για την Απεντόμωση προϊόντων με τη χρήση φωσφινούχων σκευασμάτων (υποκαπνισμός). Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικός τρόπος απεντόμωσης καθώς αφενός η αέρια μορφή δίνει εξαιρετική διεισδυτικότητα και φθάνει σε σημεία απρόσιτα που συνήθως κρύβονται τα έντομα, αφετέρου με τη χρήση της μεθόδου αυτής επιτυγχάνεται η εξόντωση των εντόμων σε όλα τα βιολογικά τους στάδια (αυγά, προνύμφη, νύμφη, τέλειο έντομο).
Ο υποκαπνισμός μπορεί να εφαρμοστεί:
  • Σε προϊόντα όπως άλευρα,ξηρούς καρπούς,δημητριακά,αρωματικά φυτά, παράγωγα τους καθώς και άλλα τρόφιμα, συσκευασμένα ή μη.
  • Σε ξυλεία, κατεργασμένη ή μη, έπιπλα κ.α.
Η ίδια εργασία δύναται να πραγματοποιηθεί και στο χώρο σας εφόσον διαθέτετε τις κατάλληλες εγκαταστάσεις (containers) και πληρούνται όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την ασφαλή χρήση των προϊόντων υποκαπνισμού.

Οι εργασίες πραγματοποιούνται υπό την ευθύνη, επίβλεψη και καθοδήγηση Υπεύθυνου Επιστήμονα Χημικού ή Γεωπόνου της εταιρίας μας όπως ορίζεται από την Ελληνική Νομοθεσία.

Στη σύγχρονη ορολογία ένα υποκαπνιστικό είναι μια χημική ουσία, που σε απαιτούμενη θερμοκρασία και πίεση, μπορεί να υφίσταται σε αέρια κατάσταση σε επαρκή συγκέντρωση ώστε να είναι θανατηφόρα για ένα δεδομένο παράσιτο- οργανισμό. Ο ορισμός αυτός υπονοεί ότι ένα καπνογόνο δρα ως φυσικό αέριο με τη στενή έννοια του όρου.

Ο Υποκαπνισμος- Fumigation και η παρούσα κατάστασή του

Ο υποκανπνισμός χρησιμοποιείται ευρέως για τον έλεγχο των εντόμων και άλλων επιβλαβών οργανισμών. Λόγω των μοναδικών χαρακτηριστικών τους και τη μεγάλη προσαρμοστικότητα της τεχνικής υποκαπνισμού, τα καπνογόνα μπορεί συχνά να παρέχουν αποτελεσματικό και οικονομικό έλεγχο, όπου άλλες μορφές ελέγχου των παρασίτων δεν είναι εφικτή. Επιπλέον, αρκετές σύγχρονες τεχνολογικές εξελίξεις, περιλαμβανομένων των οργάνων για την ανίχνευση και την ανάλυση του φυσικού αερίου, παρέχουν βελτιωμένες συνθέσεις και παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση για αποτελεσματικά και οικονομικά μέτρα για την καταπολέμηση των παρασίτων και έχουν ως αποτέλεσμα τη βελτίωση των διαδικασιών υποκαπνισμού (fumigation).
Ο υποκαπνισμός στην Ελλάδα πραγματοποιείται με τη χρήση φωσφίνης, εφόσον είναι το μόνο αέριο το οποίο έχει έγκριση εφαρμογής στη χώρα μας. Η φωσφίνη λοιπόν είναι μια χημική ουσία, που στις κατάλληλες συνθήκες μετατρέπεται σε θανατηφόρο εντομοκτόνο. Οι συνθήκες αυτές έχουν να κάνουν με τη θερμοκρασία, την υγρασία, το χρονικό διάστημα της εφαρμογής και φυσικά την ατμοσφαιρική πίεση. Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η φωσφίνη είναι φιλική προς το περιβάλλον αφού διασπάται εύκολα και γρήγορα. Ο υποκαπνισμός (ή αλλιώς Fumigation) λοιπόν, είναι μια μέθοδος απεντόμωσης η οποία γίνεται με την εισαγωγή σκευάσματος σε μορφή αερίου σε στεγανοποιημένο χώρο, για να μπορούμε να ελέγξουμε την προσβολή διάφορων παρασίτων- εντόμων στα προϊόντα ή χώρους που χρήζουν απεντόμωσης.
Με τον υποκαπνισμό είναι δυνατόν να ελεγχθούν όλα τα στάδια ζωής του παρασίτου τα οποία είναι το αυγό, η προνύμφη, η νύμφη και το τέλειο έντομο, που σημαίνει ότι η μέθοδος του Fumigation αποτελεί τοξική εφαρμογή σε όλες τις μορφές ζωής, πάντα σε συγκεκριμένες θερμοκρασίες. Η αποτελεσματικότητα του υποκαπνισμού (Fumigation) οφείλεται στην υψηλή διεισδυτικότητα που το χαρακτηρίζει αφού μπορεί να φτάσει σε σημεία που ψεκασμοί, εντομοκτόνα και αερολύματα δεν ‘’αγγίζουν’’.
Υποκαπνισμός-Εφαρμογή
Εφόσον έχει προηγηθεί η επιθεώρηση του χώρου που πρόκειται να απεντομωθεί και έχει ολοκληρωθεί ο προσδιορισμός του εντόμου που θα καταπολεμηθεί, ορίζουμε την περίοδο η οποία θα είναι κατάλληλη προς την εφαρμογή. Όλα αυτά πάντα ορίζονται υπό την επίβλεψη του υπεύθυνου Γεωπόνου- επιστημονικού μας συνεργάτη και υλοποιούνται από το έμπειρο τεχνικό συνεργείο μας.
Ο υποκαπνισμός, μπορεί να πραγματοποιηθεί σε χώρους πλοίων, Silo, αποθήκες, βιβλιοθήκες, μέσα μεταφοράς προϊόντων όπως containers, φορτηγά βαγόνια και καταπολεμά παράσιτα σιτηρών, αλεύρου, μπαχαρικών, ξηρών καρπών, βαμβακιού κ.α.

Ο χρόνος που απαιτεί ο Υποκαπνισμός

Ο χρόνος που πρέπει να παραμείνει η φωσφίνη στον χώρο προς απεντόμωση, ορίζεται από τη δόση και τις θερμοκρασίες περιβάλλοντος καθώς και το παράσιτο- έντομο που θέλουμε να απεντομώσουμε, αφού διαφοροποιείται ανάλογα με το είδος του παρασίτου που στοχεύουμε.
Όταν γίνει η εφαρμογή υποκαπνισμού (Fumigation) ο χώρος πρέπει να παραμείνει κλειστός χωρίς διαρροές για όσο έχει ορίσει ο επιβλέπων Γεωπόνος.
Αφού πραγματοποιηθεί καλός εξαερισμός του χώρου απεντόμωσης και αφού παρθούν οι απαραίτητες μετρήσεις, ο χώρος είναι και πάλι έτοιμος προς χρήση χωρίς να αποτελεί κίνδυνο για κανέναν.
Σε αυτό το σημείο θα πρέπει να αναφέρουμε ότι ο υποκαπνισμός (Fumigation) γίνεται πάντα παρουσία και με ευθύνη Γεωπόνου ή Χημικού καθώς μπορεί να είναι εξαιρετικά επικίνδυνη σε μη εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό. Πάντα όταν χρησιμοποιούνται τέτοια υλικά καπνισμού θα πρέπει να λαμβάνονται επιπλέον προφυλάξεις για να αποφευχθεί κάθε κίνδυνος. Κακή χρήση ή ατυχήματα που δημιουργούν αρνητική δημοσιότητα μπορεί να κάνει πολύ κακό στην πρακτική της απολύμανσης. Πρέπει λοιπόν να δοθεί μεγάλη προσοχή για να εξασφαλιστεί ότι τα καπνογόνα χρησιμοποιούνται πάντα με σύνεση και προσοχή και υπό την επίβλεψη υπευθύνων.
Η AXIVEN PEST CONTROL έχει στο βιογραφικό της πληθώρα επιτυχών εφαρμογών με την μέθοδο του Υποκαπνισμού- Fumigation και με την βοήθεια των έμπειρων Γεωπόνων μας αλλά και του καταρτισμένου τεχνικού προσωπικού μας μπορείτε να μας εμπιστευτείτε για την επίλυση τέτοιου είδους προβλημάτων.

Η Axiven Pest Control αποτελεί την φυσική εξέλιξη της ΑΠΟΛΥΜΑΝΤΙΚΗΣ και στελεχώνεται απο μια ομάδα εξειδικευμένου προσωπικού , έτοιμο να καλύψει κάθε σας ανάγκη!

Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220