Μυοκτονία
Η μυοκτονία μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία πολυσύνθετη εργασία. Αρχικά θα πρέπει να γνωρίζουμε καλά τις κτιριακές εγκαταστάσεις και να έχουμε ολοκληρωμένη εικόνα για τον περιβάλλοντα χώρο. Μετέπειτα θα πρέπει να γίνει εκτίμηση του πληθυσμού των τρωκτικών που υπάρχουν στο χώρο και να εντοπιστούν οι πιθανές πηγές που προμηθεύονται τη τροφή τους. Στη συνέχεια ακολουθεί προσεκτική δόλωση του χώρου με ειδικά τρωκτικοκτόνα δολώματα. Η επιλογή των σημείων δόλωσης καθώς και η μορφή των δολωμάτων εξαρτάται από τον χώρο και τον πληθυσμό όπως αυτά έχουν εκτιμηθεί από τα παραπάνω στάδια της εφαρμογής.
Μυοκτονία και ο Σκοπός της
Η μυοκτονία έχει σαν κύριο σκοπό την καταπολέμηση κάθε είδους τρωκτικού που τυχόν θα εισβάλει σε ένα χώρο και η λήψη προληπτικών μέτρων για την παρεμπόδιση πιθανής επαναμόλυνσης. Τα βήματα σχεδιασμού και υλοποίησης των προγραμμάτων για την μυοκτονία που εφαρμόζουμε είναι η επιθεώρηση των χώρων και ο εντοπισμός των κρίσιμων σημείων ελέγχου, η δημιουργία προστατευτικού δικτύου δολωματικών σταθμών και παγίδων σύλληψης, η διεξαγωγή τακτικών επισκέψεων ελέγχου και καταγραφής των ευρημάτων μέσω εξελιγμένων μηχανογραφημένων συστημάτων, η στατιστική επεξεργασία αυτών και τέλος η ενημέρωση και λήψη των απαραίτητων διορθωτικών ενεργειών για την οριστική λύση του προβλήματος. Η AXIVEN δίνει μεγάλη βαρύτητα στα μέτρα προστασίας και γι’ αυτό το λόγο σε χώρους παρασκευής τροφίμων ή σε χώρους εργαζομένων τοποθετούνται ειδικοί σταθμοί δόλωσης.
Τα σημεία δόλωσης καταγράφονται τοπογραφικά και αριθμούνται έτσι ώστε να ελέγχεται η αποτελεσματικότητα και η ασφάλεια στην μυοκτονία.
Για να εφαρμοστεί η μυοκτονία χρησιμοποιούνται:
Δολωματικοί Σταθμοί
Για την αντιμετώπιση τρωκτικών σε εξωτερικούς χώρους τοποθετούνται μυοκτόνα σκευάσματα σε δολωματικούς σταθμούς. Το άρτια εκπαιδευμένο τεχνικό προσωπικό της Axiven Pest Control, επιλέγει τα σημεία τοποθέτησης και τον αριθμό των δολωματικών σταθμών, ανάλογα με την έκταση του προβλήματος.
Παγίδες Σύλληψης
Στην περίπτωση που το πρόβλημα εντοπίζεται στο εσωτερικό κτηρίων και οικιών η Axiven Pest Control εφαρμόζει τη μέθοδο των μηχανικών παγίδων πολλαπλών συλλήψεων. Πρόκειται για παγίδες με κολλητική επιφάνεια που τοποθετούνται στα σημεία διέλευσης των τρωκτικών. Ενδέχεται να πρέπει να συνδυαστούν με δολωματικούς σταθμούς, εάν το πρόβλημα είναι έντονο.
Ενδείξεις ύπαρξης τρωκτικών στον χώρο μας
Τα τρωκτικά είναι νυκτόβια πλάσματα. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανά να μένουν για πολύ μεγάλο διάστημα κρυμμένα. Γι’αυτό το λόγο είναι δύσκολο να εντοπίσουμε αν ο χώρος μας έχει προσβληθεί από τρωκτικά. Ωστόσο υπάρχουν κάποιες ενδείξεις που μαρτυρούν ότι ίσως έχουμε κάποιους «ανεπιθύμητους επισκέπτες» στο χώρο μας. Οι ενδείξεις αυτές είναι οι εξής
- Περιττώματα: Το πιο σύνηθες σημάδι ότι υπάρχουν τρωκτικά στο χώρο μας είναι η ύπαρξη μικροσκοπικών περιττωμάτων. Τα ποντίκια εκκρίνουν περίπου 50-80 περιττώματα τη νύχτα. Το είδος των περιττωμάτων είναι δυνατόν να μας υποδείξει τον τύπο του τρωκτικού, το μέγεθος της προσβολής καθώς και σε ποια σημεία είναι πιο ενεργά. Τα πιο συχνά σημεία που μπορούμε να εντοπίσουμε περιττώματα είναι στα ντουλάπια, σε αποθήκες τροφίμων, ντουλάπες μπάνιου καθώς και οποιοδήποτε μέρος του σπιτιού όπου υπάρχουν αεραγωγοί, εκτεθειμένοι σωλήνες ή τρύπες σε τοίχους. Στην AXIVEN, κάνοντας ανάλυση του είδους των περιττωμάτων και έπειτα από προσεκτική αναγνώριση του τύπου του τρωκτικού, τοποθετούμε στα σημεία που είναι ενεργά τις κατάλληλες παγίδες σύλληψης ή τους δολωματικούς σταθμούς
- Έντονη μυρωδιά ούρων: Η μυρωδιά των ούρων των τρωκτικών μπορεί να εντοπιστεί σχετικά εύκολα καθώς έχουν μια χαρακτηριστική μυρωδιά σαν αυτή της αμμωνίας. Όταν η μυρωδιά αυτή είναι ασυνήθιστα έντονη σημαίνει ότι η προσβολή από τρωκτικά είναι σοβαρή και επομένως είναι επιτακτική ανάγκη να γίνει άμεσα μυοκτονία στο χώρο.
- Ασυνήθιστοι λεκέδες στο πάτωμα: Τα τρωκτικά καθώς έχουν μειωμένη αίσθηση όρασης τείνουν να ακολουθούν μια συγκεκριμένη διαδρομή μέσα στον χώρο κάθε βράδυ. Συνεπώς, εν καιρώ, η βρωμιά από την γούνα και τα πόδια τους αλλά και οι λεκέδες λίπους στο σώμα τους, είναι πιθανό να δημιουργήσουν «μουτζούρες» κατά μήκος των δαπέδων. Συνήθως τα τρωκτικά ακολουθούν διαδρομές κατά μήκος των τοίχων, σωλήνων, ηλεκτρικών καλωδίων και αγωγών
- Σημάδια ροκανίσματος σε διάφορες επιφάνειες: Τα δόντια των ποντικών μεγαλώνουν συνεχώς. Επομένως χρειάζεται να ροκανίζουν συνέχεια σκληρά αντικείμενα όπως ξύλο, ηλεκτρικά καλώδια ή πλαστικό. Άρα αν εντοπίσετε κάποια επιφάνεια η οποία εμφανίζεται «φαγωμένη» ή φθαρμένη, είναι πολύ πιθανόν να έχουν προκύψει από το δάγκωμα των τρωκτικών
- Ήχοι ροκανίσματος: Όπως προαναφέρθηκε τα τρωκτικά είναι νυκτόβια πλάσματα, με αποτέλεσμα να κυκλοφορούν κατά κύριο λόγο τη νύχτα. Είναι πιο εύκολο να εντοπίσουμε την παρουσία τους το βράδυ που δημιουργούν ήχους ροκανίσματος ή γρατζουνίσματος καθώς τρέχουν κατά μήκος των τοίχων και των δαπέδων
- Μικρές τρύπες στο ξύλο: Τα τρωκτικά έχουν την τάση να ροκανίζουν στο ξύλο μικρές τρύπες προκειμένου να μπορούν να κυκλοφορούν πιο ελεύθερα από χώρο σε χώρο αλλά ταυτόχρονα να παραμένουν κρυμμένα φτιάχνοντας φωλιές
- Συσκευασίες τροφίμων που φαίνονται φθαρμένες : Τα τρωκτικά πολύ συχνά προκειμένου να τραφούν στρέφονται στα συσκευασμένα φαγητά που φυλάσσετε στην κουζίνα σας ή στην αποθήκη τροφίμων. Προτιμούν ξηρά τροφή και είναι συχνό φαινόμενο να «κάνουν επιδρομή» σε συσκευασίες με αλεύρι, ξηρούς καρπούς, σπόρους ή τροφή κατοικίδιων και οτιδήποτε άλλο διατηρείτε σε ξηρή αποθήκευση. Τα ποντίκια πιο συγκεκριμένα προτιμούν τις τροφές που έιναι πλούσιες σε λίπος όπως τυρί και βούτυρο
ΙΔΙΟΤΗΤΕΣ ΜΥΟΚΤΟΝΩΝ ΣΚΕΥΑΣΜΑΤΩΝ
Πρόκειται για εύχρηστα σκευάσματα τα οποία προσελκύουν και καταπολεμούν τα τρωκτικά που έχουν αναπτύξει ανθεκτικότητα.
1)Με την δράση του φαρμάκου τα τρωκτικά μουμιοποιούνται χωρίς να προκαλούνται δυσάρεστες οσμές στο χώρο.
2)Δεν σκορπίζεται από τον αέρα και δεν αλλοιώνεται από την υγρασία.
3)Το φάρμακο δρα κατόπιν 3-4 ημερών.
4)Είναι φάρμακα δεύτερης γενιάς το οποίο σημαίνει ότι μικρές δόσεις αρκούν για να πάρει το τρωκτικό την θανατηφόρα ποσότητα δραστικής ουσίας.
Προληπτικά Μέτρα
Καθαριότητα και τακτοποίηση του χώρου
Στις κτιριακές εγκαταστάσεις δεν θα πρέπει να υπάρχουν ανοίγματα, τρύπες ή κοιλότητες τις οποίες μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα τρωκτικά ως είσοδο, δίοδο ή φωλιά. Οι αποχετεύσεις συχνά αποτελούν εισόδους προς τα κτίρια. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να συντηρούνται τα στόμιά τους και τα ανοίγματα των φρεατίων να είναι προφυλαγμένα με σχάρες. Κούφια δάπεδα και χωρίσματα, ψευδοροφές και περιβλήματα σωληνώσεων αποτελούν εισόδους και εστίες πολλαπλασιασμού για τα τρωκτικά.
Καθαριότητα και τακτοποίηση του χώρου
Αντικείμενα τα οποία δεν πρόκειται να χρησιμοποιηθούν αμέσως δεν πρέπει να αφήνονται κοντά σε γωνίες ούτε πρέπει να παραμένουν ακίνητα για πολλές μέρες ώστε να μην αποτελούν καταφύγιο για τρωκτικά. Επίσης πρέπει να απομακρύνονται από τα κτίρια και τον περίβολο, αντικείμενα τα οποία μπορούν να προσφέρουν καταφύγιο στα τρωκτικά. Όπου υπάρχουν στοιβαγμένα πολλά κιβώτια, πρέπει να τοποθετούνται το ένα πολύ κοντά στο άλλο δεδομένου ότι τα τρωκτικά αποφεύγουν να διασχίζουν ανοιχτούς χώρους.
Ελαχιστοποίηση μέσων διαβίωσης
Τα τρωκτικά για να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν, χρειάζονται νερό, τροφή και κατοικία. Γι΄ αυτόν το λόγο οποιαδήποτε τροφή είναι κατάλληλη για τη διατροφή τους, όπως, δημητριακά, ξηροί καρποί, λιπαρές ουσίες περιλαμβανομένων και των ζωικών λιπών, πρέπει να φυλάγεται σε καλά κλεισμένους μεταλλικούς κάδους. Ενώ παράλληλα πρέπει να αποκλειστεί η πρόσβαση σε νερό.
Λόγοι εφαρμογής της μυοκτονίας
Η παρουσία ποντικών και αρουραίων είναι ιδιαίτερα επικίνδυνη για τη Δημόσια Υγεία καθώς είναι μηχανικοί φορείς μικροοργανισμών, μολύνουν το περιβάλλον και τα τρόφιμα με τα κόπρανά τους (σαλμονέλες, παράσιτα όπως Hymenolepis diminuta) και με τα ούρα τους (λεπτόσπειρες).
Ρυπαίνουν τα τρόφιμα με τα περιττώματα, τα ούρα, τις τρίχες και το σμήγμα του δέρματός τους και τα καθιστούν ακατάλληλα ή μειώνουν την εμπορική τους αξία.
Καταναλώνουν τα τρόφιμα, για την ακρίβεια υπολογίζεται ότι ένας αρουραίος καταναλώνει ημερησίως 28g περίπου ξηρής τροφής, ενώ ένας ποντικός 3-4g περίπου.
Καταστρέφουν την συσκευασία των τροφίμων όπου το κόστος της επανασυσκευασίας ξεπερνά κατά πολύ την αξία του τροφίμου που κατανάλωσαν.
Προκαλούν βλάβες στα ηλεκτρικά καλώδια και στους αγωγούς από μολύβι, με συνέπεια να εγκυμονούνται κίνδυνοι βραχυκυκλωμάτων ή διακοπής της ηλεκτροδοτήσεως, πυρκαγιάς ή πλημμύρας.
Η διάρκεια ζωής ενός τρωκτικού κυμαίνεται από 9 μέχρι και 14 μήνες. Παρόλο το μικρό διάστημα που ζούνε, ένα τρωκτικό θηλυκού γένους είναι ικανό να αναπαράγει έπειτα από τη πάροδο των 6 πρώτων εβδομάδων της ζωής του, ενώ μπορεί να γεννήσει μέχρι και 48 μικρά το χρόνο. Έτσι λοιπόν δεν πρέπει να αντιμετωπίζουμε ελαφρά το γεγονός ότι έχουν μικρή διάρκεια ζωής καθώς η συνεχής αναπαραγωγή τους μπορεί να προκαλέσει σοβαρά προβλήματα προσβολής .
Αν έχετε εντοπίσει λοιπόν τις παραπάνω ενδείξεις ύπαρξης τρωκτικών στον χώρο σας, μην το αμελείτε. Καλέστε μας σήμερα για αποτελεσματική μυοκτονία και απολύμανση από έμπειρους επαγγελματίες!
Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220