τσίμπημα ψύλλου

Οι ψύλλοι είναι μικροσκοπικά παράσιτα που τρέφονται με το αίμα των θηλαστικών και των πτηνών. Το μέγεθός τους δεν ξεπεράνει τα 3,5 χιλιοστά και έχουν χρώμα από ανοιχτό καφέ έως σχεδόν μαύρο. Δε διαθέτουν φτερά, αλλά κινούνται χρησιμοποιούντας τα μακρυά τους πόδια τα οποία τους επιτρέπουν να εκτελούν μεγάλα άλματα.

Αναπαράγονται με πολύ γρήγορο ρυθμό ιδιαιτέρως εάν υπάρχουν ξενιστές (κατοικίδια όπως σκύλος ή γάτα) εντός του σπιτιού. Ωστόσο μπορούν να εισβάλουν εντός της κατοικίας σας ακόμη και αν δεν υπάρχει κάποιο κατοικίδιο στο χώρο, ειδικά αν το σπίτι σας έχει αυλή.

Πως οι ψύλλοι εισέρχονται στον χώρο μου;

Η πιο τυπική μέθοδος με την οποία εισέρχονται στον χώρο μας και καταλήγουμε με μικρά τσιμπήματα ψύλλου, είναι ένα κατοικίδιο ζώο, το οποίο τους προσελκύει και τους φέρνει εντός της οικίας.

Ακόμη, μπορεί να εισέλθουν μέσω κάποιου παλιού επίπλου ή ρούχων, ιδιαίτερα πλεκτών, ενώ χάρη στο μικροσκοπικό τους μέγεθος, μπορούν να εισέλθουν σε ένα σπίτι μέσα και από ρωγμές στο πάτωμα και στις σίτες των παραθύρων.

Οι άνθρωποι αποτελούν δευτερεύουσα επιλογή ξενιστή για τους ψύλλους. Τείνουν να γίνονται στόχοι πεινασμένων ενήλικων ψύλλων που δεν έχουν βρει ακόμα το κατοικίδιο της οικογένειας ή άλλο, πιο κατάλληλο ξενιστή. Παρολ’αυτά είναι σίγουρο ότι για να τραφεί και να πάρει την αναλογία αίματος που χρειάζεται, θα τσιμπήσει τους ανθρώπους κυρίως στα πόδια και στους αστραγάλους.

Συμπτώματα από τσιμπήματα ψύλλου

Οι ψύλλοι έχουν δυνατά νύχια στις άκρες των ποδιών τους που χρησιμοποιούν για να κρατιούνται πάνω σε έναν ξενιστή. Τα στοματικά τους μέρη περιλαμβάνουν μια μικροσκοπική βελόνα (προβοσκίδα) που τρυπάει το δέρμα, ρουφάει το αίμα και εκκρίνει σάλιο στην κυκλοφορία του αίματος. Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θα αναπτύξουν αισθητά συμπτώματα έπειτα από τσίμπημα ψύλλου, αλλά θα παρατηρήσουν σίγουρα σημάδια κνησμού και μικρές κοκκινίλες. Συνήθως δημιουργείται αίσθημα φαγούρα και πρηξίματος στα σημεία του τσιμπηματος. Ο λόγος που παρουσιάζονται αυτά τα συμπτώματα είναι επειδή όταν ένας ψύλλος εκκρίνει σάλιο στο αίμα, το σώμα καταγράφει το σάλιο ως αλλεργιογόνο. Το ανοσοποιητικό μας σύστημα στέλνει στη συνέχεια τη χημική ουσία ισταμίνη στην περιοχή του τσιμπήματος  για να απομακρύνει το αλλεργιογόνο από το σώμα. Η ισταμίνη λοιπόν είναι αυτή που ευθύνεται για το αίσθημα φαγούρας και το πρήξιμο έπειτα από ένα τσίμπημα.

Τα συμπτώματα από τσίμπημα ψύλλου μπορεί να ποικίλλουν από άνθρωπο σε άνθρωπο, αλλά κατά βάση είναι πολύ συγκεκριμένα και περιλαμβάνουν:

 1. Κνησμός και ερεθισμένο δέρμα.
 2. Ένας αποχρωματισμένος δακτύλιος γύρω από το δάγκωμα.
 3. Εξανθήματα

 Εάν ο ψύλλος μεταφέρει κάποια ασθένεια, το άτομο στο οποίο θα επιλέξει ως οικοδεσπότη τότε τα συμπτώματα ενδέχεται να είναι πιο σοβαρά:

Τα πιο σοβαρά συμπτώματα από τσίμπημα ψύλλου  μπορεί να περιλαμβάνουν:

 1. Αλλεργική αντίδραση (κνίδωση, εξάνθημα, δύσπνοια και οίδημα).
 2. Πυρετός και κεφαλαλγία
 3. Ναυτία και κοιλιακό άλγος
 4. Ζάλη
 5. Αδυναμία και κόπωση

 

Πως θα καταλάβω ότι έχω τσίμπημα ψύλλου

Τα τσιμπήματα ψύλλων είναι ξεχωριστά λόγω του μοτίβου και της θέσης τους αφού εμφανίζονται συχνά σε ευθεία γραμμή ή σε συστάδα. Στο σημείο του τσιμπήματος, σχηματίζεται συνήθως ένα μικρό, αποχρωματισμένο εξόγκωμα, ενώ μπορεί να σχηματιστεί ένας αποχρωματισμένος δακτύλιος γύρω από το δάγκωμα.

 Το τσίμπημα ψύλλου δεν διογκώνεται στο μέγεθος των τσιμπημάτων των κουνουπιών.

 

Πώς θεραπεύεται το τσίμπημα ψύλλου

Το τσίμπημα ψύλλου συνήθως δεν χρειάζεται κάποια θεραπεία. Οι μη συνταγογραφούμενες κρέμες ή αλοιφές κατά της φαγούρας και τα αντιισταμινικά μπορούν να ανακουφίσουν τον κνησμό του δέρματος και την ενόχληση. Παράλληλα έχουν γίνει αναφορές ότι η εφαρμογή μικρής ποσότητας τεϊόδεντρου ή ξυδιού στην περιοχή του κνησμού, μπορεί να ανακουφίσει από το αίσθημα της φαγούρας.

Σας συμβουλεύουμε να μην ξύνετε τα τσιμπήματα των ψύλλων  καθώς υπάρχει κίνδυνος να «σπάσει» το δέρμα σας και να εκτεθείτε σε μόλυνση. Εάν συμβεί κάτι τέτοιο καταλάθος, διατηρήστε την περιοχή καθαρή πλένοντάς την με σαπούνι και νερό και καλύπτοντας το τσίμπημα του ψύλλου με αυτοκόλλητο επίδεσμο.

Πόσο διαρκεί το τσίμπημα ψύλλου και κοινές θεραπείες

Τα τσιμπήματα από ψύλλους διαρκούν μόνο λίγες μέρες. Ωστόσο, υπάρχουν πολλά προϊόντα χωρίς ιατρική συνταγή ή σπιτικές θεραπείες που μπορούν να σταματήσουν τα τσιμπήματα ψύλλων από τον κνησμό.

Οι θεραπείες στο σπίτι, για την αντιμετώπιση για τσίμπημα ψύλλου, είναι ασφαλείς για τους περισσότερους ανθρώπους. Ωστόσο, είναι καλή ιδέα να επικοινωνήσετε με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης πριν δοκιμάσετε μερικές από τις παρακάτω επιλογές για να απαλλαγείτε από τα τσιμπήματα των ψύλλων σας καθώς μπορεί να κινδυνεύετε να αναπτύξετε αλλεργική αντίδραση στο δέρμα σας.

 • Αντιισταμινικά: Τα αντιισταμινικά είναι μια δημοφιλής θεραπεία για δάγκωμα ψύλλων. Όπως αναφέραμε και προηγουμένως η ισταμίνη που απελευθερώνεται στο σώμα μας, από το τσίμπημα ψύλλου, προκαλεί την ενοχλητική φαγούρα. Τα αντισταμινικά χρησιμοποιούνται για να ανακουφιστεί το αίσθημα της φαγούρας.
 • Υδροκορτιζόνη: Η υδροκορτιζόνη είναι ένα κορτικοστεροειδές σε συνδυασμό με ένα αναισθητικό αναλγητικό. Ανακουφίζει από τον κνησμό και το πρήξιμο. Μπορείτε να το εφαρμόσετε απευθείας στο τσίμπημα ψύλλου ως κρέμα ή αλοιφή.
 • Τσάι χαμομηλιού ή αλόε βέρα: Και τα δύο αυτά στοιχεία περιέχουν φυσικές χημικές ουσίες που χρησιμεύουν στο να ανακουφίζουν τον πόνο και τον ερεθισμό.

 

Τι ασθένειες μπορεί να μεταδώσει το τσίμπημα ψύλλου

Οι ψύλλοι μερικές φορές μεταφέρουν ασθένειες που μπορούν να μολύνουν τον άνθρωπο. Μερικές από αυτές τις ασθένειες περιλαμβάνουν:

Πανούκλα

Οι μολυσμένοι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν πανώλη στον άνθρωπο. Τα συμπτώματα της πανώλης περιλαμβάνουν:

 • Συμπτώματα που μοιάζουν με γρίπη όπως πυρετός, πόνοι και ρίγη.
 • Χαμηλή πίεση αίματος.
 • Αιμορραγία κάτω από το δέρμα ή άλλα όργανα.
 • Αδυναμία.
 • Δυσκολία στην αναπνοή.
 • Ναυτία και/ή έμετος.

Ενδημικός τύφος ποντικού

Ο ενδημικός τύφος ποντικού εμφανίζεται συνήθως σε θερμές παράκτιες περιοχές σε τροπικές και υποτροπικές περιοχές. Οι μολυσμένοι ψύλλοι μεταδίδουν τον ενδημικό τύφο ποντικού στους ανθρώπους μέσω των μολυσμένων κοπράνων τους που εισέρχονται στο σώμα μέσω του «σπασμένου» δέρματος - συνήθως από το ξύσιμο ενός τσιμπήματος ψύλλου. Τα συμπτώματα του ενδημικού τύφου ποντικού περιλαμβάνουν:

 • Γενική δυσφορία, Πονοκέφαλο.
 • Πόνος στους μύες και/ή στις αρθρώσεις σας.
 • Ναυτία και/ή έμετος.
 • Πυρετός και/ή ρίγη.
 • Εξάνθημα.

Cat Scratch Disease

Οι ψύλλοι μεταφέρουν το βακτήριο Bartonella στις γάτες. Οι ψύλλοι μπορεί μερικές φορές να περάσουν τα βακτήρια σε σκύλους ή άλλα ζώα. Οι μολυσμένες γάτες περνούν επίσης τα βακτήρια κατά τη διάρκεια τσακωμών με άλλες γάτες. Οι γάτες και ειδικά τα γατάκια μεταδίδουν τη μόλυνση στον άνθρωπο μέσω ενός δαγκώματος ή γρατσουνιού. Τα συμπτώματα του CSD περιλαμβάνουν:

 • Μια μικρή, αποχρωματισμένη φουσκάλα ή σπυράκι κοντά στην γρατσουνιά ή το δάγκωμα.
 • Πρησμένοι, επώδυνοι λεμφαδένες.
 • Γενική δυσφορία.
 • Πυρετός.
 • Νυχτερινές εφιδρώσεις.
 • Απώλεια βάρους.

 

Μετάδοση παρασίτων

Οι προνύμφες παρασίτων μερικές φορές μολύνουν τους ψύλλους. Οι μολυσμένοι ψύλλοι μπορούν να μεταδώσουν παράσιτα σε ζώα και ανθρώπους. Συγκεκριμένα τα ζώα και οι άνθρωποι πρέπει να καταπιούν έναν μολυσμένο ψύλλο για να μολυνθούν από ένα παράσιτο. Οι άνθρωποι σπάνια αποκτούν παράσιτα από μολυσμένους ψύλλους. Οι περισσότερες περιπτώσεις αφορούν παιδιά, τα οποία περνούν περισσότερο χρόνο στο έδαφος γύρω από μέρη όπου κρύβονται ψύλλοι. Τα συμπτώματα όταν έχετε κολλήσει κάποιο παράσιτο από τσίμπημα ψύλλου περιλαμβάνουν:

 • Ναυτία.
 • Αδυναμία.
 • Απώλεια βάρους.
 • Κοιλιακό άλγος.
 • Ζάλη, πονοκέφαλο.

H Axiven Pest Contol διαθέτει εξειδικευμένη ομάδα από επαγγελματίες που βρίσκονται στην διάθεσή σας ώστε να σας ενημερώσουν για τους σωστούς τρόπους καταπολέμησης των ψύλλων. Μάθετε για όλους τις μεθόδους αντιμετώπισης ψύλλου που προσφέρει η Axiven, εδώ. Εναλλακτικά καλέστε μας στο 18220.