Εισβολή από παράσιτα στο σπίτι μας

Παράσιτα και έντομα όπως τα μυρμήγκια, οι κατσαρίδες, αράχνες, οι κοριοί είναι αρκετά έξυπνα στο να βρίσκουν τρόπους να μπουν στο σπίτι σας, ειδικά αν αναζητούν τροφή, νερό ή καταφύγιο και προστασία από τις απότομες καιρικές διακυμάνσεις. 

Ειδικά την χειμερινή και φθινοπωρινή περίοδο που συνηθίζεται οι καιρικές συνθήκες να γίνονται πιο αντίξοες, είναι συνηθισμένο τα παράσιτα να ψάχνουν να βρουν διάφορους τρόπους προκειμένου να εισέλθουν στον χώρο σας, και μάλιστα χωρίς να το καταλάβετε. Είναι σημαντικό να εντοπίσετε εγκαίρως τις διόδους εισόδου των παρασίτων ώστε να προλάβετε μια πιθανή εισβολή.

Ποια όμως είναι τα σημεία από τα οποία εισέρχονται τα παράσιτα στο σπίτι μας;

Επιθεωρήστε τα παρακάτω μέρη πολύ προσεκτικά για να βεβαιωθείτε ότι τα έντομα δεν θα έχουν την ευκαιρία να εκμεταλλευτούν ακόμη και το πιο μικροσκοπικό άνοιγμα για να εισέλθουν στο σπίτι σας.


1) Ακατάλληλα σφραγισμένες πόρτες

Όταν οι πόρτες δεν είναι σωστά σφραγισμένες, είναι εύκολο για τα παράσιτα να βρουν το δρόμο τους προς τον χώρο σας. Ακόμα και η πιο μικρή ρωγμή και χαραμάδα είναι μια πρόσκληση για να εισέρθουν τα παράσιτα στο σπίτι σας, καθώς τα περισσότερα είναι πολύ μικρού μεγέθους και χωράνε με άνεση ακόμα και από στενά σημεία τα οποία δεν φαντάζεστε. Για παράδειγμα οι κατσαρίδες είναι ικανές να χωρέσουν από την μικρή χαραμάδα στο κάτω μέρος της πόρτας με απόλυτη άνεση. Για να λύσετε αυτό το πρόβλημα λοιπόν και να προνοήσετε για την εισβολή των παράσιτων στο σπίτι σας μπορείτε να τοποθετήσετε κάτω από την πόρτα ειδικές ταινίες από πλαστικό έτσι ώστε να είστε σίγουροι ότι έχετε κλείσει το κενό μεταξύ της πόρτας και του πλαισίου την πόρτας καταλλήλως και έχετε περιορίσει σημαντικά τις πιθανότητες να εισέρθει κάποιο παράσιτο στο σπίτι σας.

2) Τρύπες στα παράθυρα

Φυσικά το ίδιο ισχύει και για τα παράθυρα καθώς μπορούν να εισέλθουν πολύ εύκολα στον χώρο σας από ένα ανοιχτό παράθυρο ή ένα παράθυρο που δεν έχει σφραγιστεί σωστά. Πολλές φορές άλλωστε έχει τύχει να ανοίξουμε τα παράθυρα μέσα στην ημέρα για να αερίσουμε το σπίτι και τελικά να τα ξεχνάμε διάπλατα όλη την ημέρα. Αυτό δίνει την ευκαιρία να εισέρθουν κάθε λογής έντομα και παράσιτα στο σπίτι μας χωρίς καμιά δυσκολία. Τα περισσότερα παράσιτα όταν εισβάλουν στον χώρο μας θα προσπαθήσουν με την πρώτη ευκαιρία να βρουν πηγές τροφής. Συνεπώς είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχουμε τακτικά, ιδιαίτερα τα παράθυρα που βρίσκονται στην κουζίνα καθώς είναι ένας χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει και να γίνει το σπιτικό πολλών εντόμων. Παράλληλα είναι απαραίτητο να τσεκάρετε τα παράθυρά σας για τυχόν τρύπες που φαίνονται σαν κατάλληλα περάσματα και επισκευάστε τα άμεσα.

 3) Κακοσυντηρημένες αυλές

Όταν δεν συντηρείτε την αυλή και το γρασίδι σας σε τακτική βάση, μπορεί να επιτρέψετε να εισέρθουν τα παράσιτα στο σπίτι σας και να αναπαραχθούν πολύ γρήγορα. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα στην αυλή είναι το στάσιμο νερό. Τα κουνούπια χρειάζονται νερό για να αναπαραχθούν, οπότε μια λίμνη νερού στην αυλή σας είναι μια πηγή ώστε να προσελκύσετε κουνούπια. Για να διατηρήσετε την αυλή σας χωρίς παράσιτα, ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές:

• Κρατήστε το γρασίδι σας κομμένο τακτικά
• αφαιρείτε συχνά τα φύλλα από την αυλή σας και συμμαζέψτε τις σωρούς από φύλλα

4) Περάσματα στους τοίχους σας

Οποιαδήποτε τρύπα ή ρωγμή είναι πιθανό σημείο εισόδου για εισβολές παράσιτων στο σπίτι σας. Για να αντιμετωπίσετε εγκαίρως τις ανεπιθύμητες εισβολές χρειάζεται να σφραγίσετε τυχόν μεγάλες τρύπες και ορατά κενά. Επιθεωρήστε προσεκτικά κάθε καλώδιο που διέρχεται από τον τοίχο σας, τα υδραυλικά σας και τις εισόδους εξαερισμού που υπάρχουν πίσω από τον τοίχο σας.

5) Στεγνωτήρια, αεραγωγοί και αποσβεστήρες εξαερισμού

Αυτά τα ανοίγματα μπορούν επίσης να διευκολύνουν την είσοδο οποιουδήποτε είδους παράσιτου στο σπίτι σας. Φροντίστε να επιθεωρείτε συχνά το κύκλωμα εξαερισμού και σιγουρευτείτε ότι λειτουργούν σωστά και δεν προσελκύουν παράσιτα στο σπίτι σας

6) Από τις αποχετεύσεις και τα σιφόνια

Οι αποχετεύσεις μπορεί να λειτουργήσουν ως πέρασμα για την είσοδο παράσιτων στο σπίτι σας. Ορισμένα έντομα, όπως οι κατσαρίδες, μπορούν να εισέλθουν στα σπίτια μέσω αποχετεύσεων σε κουζίνες, μπάνια και πλυντήρια, καθώς μπορούν να ζουν σε υπονόμους που συνδέονται με σωλήνες στα σπίτια. Φροντίστε επιπλέον να σφραγίσετε το σιφόνι του μπάνιου καθώς είναι μια συνηθισμένη δίοδος για να εισέρχονται παράσιτα από τους υπονόμους στο σπίτι σας

 7) Εξαλείψτε τα υπολείμματα φαγητού

Εισβολή από παράσιτα στο σπίτι μας

Ακόμη και με την καλύτερη δυνατή πρόληψη, τα ζωύφια φαίνεται να βρίσκουν ακόμα τρόπο να εισέλθουν στον χώρο σας. Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε να εισέρθουν τα παράσιτα στο σπίτι είναι να εξαλείψετε την πηγή τροφής τους και τα σημεία που κρύβονται. Ακολουθήστε αυτές τις συμβουλές για να βεβαιωθείτε ότι τα ζωύφια και τα παράσιτα δεν θα αισθάνονται άνετα στο σπίτι σας και θα αναγκαστούν να το εγκαταλείψουν:

• Εξαλείψτε την ακαταστασία: Τα παράσιτα λατρεύουν να κρύβονται στην ακατάστατες περιοχές καθώς τους παρέχει μια καλή κρυψώνα! Μερικά από τα αγαπημένα τους αντικείμενα περιλαμβάνουν σωρούς από εφημερίδες και χαρτόκουτα. Σας προτείνουμε λοιπόν να περιορίσετε την ακαταστασία στο ελάχιστο ώστε να φροντίζετε ότι δεν θα συναντήσετε παράσιτα στο σπίτι σας. Αυτό περιλαμβάνει το εσωτερικό του σπιτιού σας (σε χώρους όπως υπόγεια, σοφίτες κ.λπ.) -- καθώς και έξω από το σπίτι σας (δοχεία απορριμμάτων ή ανακύκλωσης, υπαίθρια αποθήκευση κ.λπ.)
• Απαλλαγείτε από εκτεθειμένα φαγητά: Για να αποτρέψετε να εισέρθουν τα παράσιτα στο σπίτι σας αλλά και να περιορίσετε την διαμονή τους, κρατήστε όλα τα τρόφιμα αποθηκευμένα σε αεροστεγή δοχεία ή στο ψυγείο.
• Κρατήστε τα σκουπίδια τροφίμων στην κουζίνα: Αποφύγετε να πετάτε τα σκουπίδια τροφίμων σε καλάθια αχρήστων σε όλο το σπίτι. Αντίθετα, χρησιμοποιήστε πάντα τον κάδο απορριμμάτων της κουζίνας. Μην ξεχνάτε να βγάζετε τα σκουπίδια και να απολυμαίνετε τακτικά τον κάδο απορριμμάτων!

 

Προστατέψτε το σπίτι σας από τα οικιακά παράσιτα!

H Axiven Pest Control διαθέτει μια εξειδικευμένη ομάδα από επαγγελματίες, οι οποίοι εφαρμόζουν αποτελεσματικές λύσεις για την άμεση καταπολέμηση οποιουδήποτε παράσιτου που έχει εισέρθει στο σπίτι σας. Η βαθιά τεχνογνωσία που κατέχουμε μας επιτρέπει να εντοπίσουμε την εστία του προβλήματος και μέσω εξειδικευμένων εφαρμογών να σιγουρευτούμε ότι θα αποτρέψουμε την μελλοντική είσοδο απρόσκλητων επισκεπτών.