Αναγνώριση, συμπεριφορά και διατροφικές συνήθειες των κοριών

Οι κοριοί είναι ένα παρασιτικό έντομο με πάνω από 90 ταυτοποιημένα ήδη. Πρόκειται για κοκκινωπά, επίπεδα, σχήματος οβάλ έντομα μέχρι 5 mm μήκος, το μέγεθος τους θα μπορούσαμε να το παρομοιάσουμε με σπόρο μήλου. Οι κοριοί τρέφονται μόνο με αίμα, όταν είναι φαγωμένοι λοιπόν, πρήζονται και το χρώμα τους είναι κοκκινωπό και όταν έχουν χωνέψει το χρώμα τους επανέρχεται σε ένα διαφανές-καφέ. Οι κοριοί δραστηριοποιούνται κυρίως της βραδινές ώρες. Τους συναντάμε κυρίως σε σχισμές ή ρωγμές, στις ραφές των στρωμάτων, πάνω στα σεντόνια και στα έπιπλα. Ωστόσο δεν είναι απίθανο να τους εντοπίσουμε σε πρίζες κορνίζες και σοβατεπί. Παλιότερα τους συναντούσαμε μόνο σε θαλάμους στρατοπέδων. Με την αύξηση των ταξιδιών τα τελευταία 10-15 χρόνια τα διαφορετικά είδη έχουν μεταναστεύσει κυρίως μέσω των αποσκευών που μεταφέρουν οι ταξιδιώτες. Αυτή την στιγμή παρατηρείται έξαρση παρουσίας κοριών σε δωμάτια ξενοδοχείων, καμπίνες πλοίων αλλά και συχνά σε οικιακούς χώρους. Είναι χαρακτηριστικό πως παρατηρείται αύξηση των κρουσμάτων κοριών σε μεγάλους ταξιδιωτικούς προορισμούς.
καταπολέμηση κοριών

Σημάδια προσβολής κοριών σε άνθρωπους και αντικείμενα

Η παρουσία του κοριού γίνεται αντιληπτή από το χαρακτηριστικό του τσίμπημα σε μορφή ‘γαζώματος’ το οποίο συνήθως γίνεται αντιληπτό αρκετά αργότερα όταν και εμφανίζονται τα συνήθη συμπτώματα κνησμού (φαγούρα) και ελαφριού πρηξίματος. Το τσίμπημα κρατάει έως και 15 λεπτά ενώ δεν γίνεται αντιληπτό από τον άνθρωπο μιας και το σάλιο του περιέχει μία χαρακτηριστική ‘αναισθητική’ ουσία. Ο κοριός προσλαμβάνει έως και 5 φορές το βάρος του σε αίμα.
Σε σχέση με τα αντικείμενα, οι κοριοί γίνονται αντιληπτοί από το μέγεθός τους, που θυμίζει σπόρο μήλου όπως προαναφέρθηκε. Όσο αναπτύσσονται οι κοριοί ‘’ρίχνουν’’ το δέρμα τους πράγμα που αποδεικνύει και τη παρουσία τους. Επίσης οι κοριοί αφού έχουν φάει αφήνουν τα περιττώματά τους τα οποία είναι σαν μικρές κηλίδες αίματος.
Σε περιπτώσεις λοιπόν εμφάνισης κοριών θα πρέπει να εντοπίσετε που αλλού μπορεί να βρίσκονται, να ελέγξετε δηλαδή τις μοκέτες σας, τα στρώματα, το προσκέφαλο του κρεβατιού σας, τις ντουλάπες σας κ.ο.κ. και στη συνέχεια ότι μπορείτε να πλύνετε σε υψηλές θερμοκρασίες, για σωστή αντιμετώπιση των κοριών θα πρέπει να πραγματοποιηθεί επίσκεψη στο χώρο σας για μια εμπεριστατωμένη συμβουλή απεντόμωσης τους. Ένα είδος προληπτικής ενέργειας είναι ο έλεγχος μετά από ταξίδια στα πράγματα που μεταφέραμε.

Βιολογικός κύκλος των κοριών

Τρία στάδια περιλαμβάνει ο βιολογικός κύκλος των κοριών, το αυγό, τη νύμφη και το ενήλικο. Ο κοριός παρουσιάζει ημιτελή μεταμόρφωση σε σχέση με άλλα έντομα.
Το θηλυκό του κοριού, με 12 μήνες περίπου διάρκεια ζωής, γεννά από 200- 500 αυγά. Τα αυγά του κοριού εκκολάπτονται σε μικροσκοπικές νύμφες μετά από επώαση 4-10 ημερών και αφού υποστούν 5 εκδύσεις, μεταμορφώνονται στο τελικό πια στάδιο του ενηλίκου.
Η ολοκλήρωση του βιολογικού κύκλου του κοριού απαιτεί 5 ως 10 εβδομάδες και η διάρκεια αυτή εξαρτάται από τις περιβαλλοντικές συνθήκες και την παρουσία ή μη ξενιστών . Αξίζει να αναφέρουμε ότι οι ενήλικοι κοριοί έχουν την ικανότητα να επιβιώσουν χωρίς τροφή για αρκετούς μήνες. Παραμένουν απλά αδρανείς στα κρησφύγετα τους και δραστηριοποιούνται πάλι με την πρώτη εμφάνιση ξενιστών στο άμεσο περιβάλλον των κοριών.

Καταπολέμηση των κοριών

Η αντιμετώπιση της προσβολής κοριών αρχικά απαιτεί επίσκεψη εξειδικευμένου επιστήμονα για την ανίχνευση της παρουσίας τους. Στην συνέχεια δημιουργείται πλάνο αντιμετώπισης το οποίο βασίζεται σε δύο αρχές, την χημική ή την οικολογική αντιμετώπιση. Η χημική αντιμετώπιση, επιτυγχάνεται με επαναληπτικούς ψεκασμούς και ταυτόχρονη απομάκρυνση των αντικειμένων του χώρου για να πραγματοποιηθεί η μέθοδος του υποκαπνισμού.
Η οικολογική αντιμετώπιση των κοριών, επιτυγχάνεται με την χρήση της οικολογικής μεθόδου θερμικής απεντόμωσης, όπου ο χώρος θερμαίνεται σε μία θερμοκρασία ασφαλή για τον άνθρωπο και τα αντικείμενα αλλά θανατηφόρα για όλα τα βιολογικά στάδια του εντόμου της τάξης των 55°C.

TIPS αντιμετώπισης κοριών

Υπάρχει ένα ενδιαφέρον αγγλικό ακρωνύμιο το οποίο αν το εφαρμόσετε θα μειώσει αρκετά τις πιθανότητες προσβολής κοριών, κυρίως σε περιπτώσεις που ταξιδεύετε. Πρόκειται για το S.L.E.E.P. όπου:

SEARCH- Ερευνήστε τις επιφάνειες για σημάδια μόλυνσης, κηλίδες κλπ.
LIFT- Σηκώστε και ελέγξτε τα σημεία που μπορεί να κρύβονται, στρώμα, κρεβάτι έπιπλα κλπ.
EXAMINE- Εξετάστε τις αποσκευές σας πριν βάλετε μέσα τα πράγματά σας και αφού επιστρέψετε σπίτι σας ξανά εξετάστε τα.
PLACE- Τοποθετήστε τις αποσκευές σας σε κάποιο ράφι και όχι κοντά στη μοκέτα ή το κρεβάτι.
Επικοινωνήστε μαζί μας συμπληρώνοντας την παρακάτω φόρμα ή καλέστε μας στο 18220