Φίδια - Χαρακτηριστικά και καταπολέμηση τους

Μιλώντας γενικά για τα φίδια, η εμφάνισή τους ποικίλλει σημαντικά ανάλογα με τα είδη. Κυμαίνονται από περίπου 10 cm έως αρκετά μέτρα σε μήκος. Τα χρώματα τους μπορούν να είναι ζωντανά πράσινα, κόκκινα ή κίτρινα με σκούρο μαύρο ή καφέ. Πολλά φίδια έχουν διακριτές ρίγες. Τα φίδια είναι ιδιαίτερα αποκρουστικά για τους ανθρώπους οι οποίοι δεν τα θέλουν στο περιβάλλον τους και πόσο μάλλον γύρο από το σπίτι τους ή την επιχείρησή τους. Η καταπολέμηση και το κυνήγι των φιδιών απαγορεύεται από την Ελληνική και την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία. Τα φίδια είναι προστατευόμενα είδη και συνεπώς η θανάτωσή τους απαγορεύεται αυστηρά από τον Νόμο. Τα φίδια βοηθούν στην ισορροπία του οικοσυστήματος αφού ελέγχουν τους πληθυσμούς των τρωκτικών που είναι τα πιο σοβαρά παράσιτα στα σύγχρονα κτήρια. Συνεπώς η οφιοκτονία συμβάλει και στην αύξηση των παρασίτων με αρνητικές συνέπειες για το περιβάλλον.
Μια από τις υπηρεσίες που η AXIVEN προσφέρει σε Βιομηχανικούς, επαγγελματικούς αλλά και οικιακούς χώρους είναι η απώθηση, προστασία και η αντιμετώπιση φιδιών, που συχνά εμφανίζονται κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Η προστασία των χώρων από τα φίδια και η αντιμετώπιση αυτών, γίνεται με τη χρήση μη τοξικών, απωθητικών σκευασμάτων τα οποία είναι φιλικά προς το περιβάλλον που τα απομακρύνουν (φιδοαπώθηση). 
Το απωθητικό σκεύασμα που χρησιμοποιείται για την απώθηση φιδιών διατίθεται σε κοκκώδη μορφή και τοποθετείται περιμετρικά του χώρου. Επιπλέον χρησιμοποιείται σκεύασμα και σε δοχείο το οποίο τοποθετείται εκατέρωθεν των εισόδων με αποτέλεσμα να αποτρέπεται η είσοδος ερπετών εντός των χώρων.

Εργασίες Φιδοαπώθησης

Η επιτυχία της των εργασιών Φιδοαπώθησης βασίζεται στη σωστή δοσολογία και στην ομοιόμορφη κατανομή φιδοαπωθητικών σκευασμάτων στο χώρο.

Η πρώτη εφαρμογή της φιδοαπώθησης έχει σαν σκοπό να καλυφθούν με ειδικό φιδοαπωθητικό σκεύασμα όλα τα σημεία που θεωρούνται καταφύγια των ερπετών. Δεν ενδείκνυται στην πρώτη φάση της εφαρμογής φιδοαπώθησης να τοποθετηθεί φιδοαπωθητικό σκεύασμα εξωτερικά στην περίφραξη του οικοπέδου.

Η δεύτερη εφαρμογή φιδοαπώθησης γίνεται 7 με 10 ημέρες μετά την 1η εφαρμογή. Τα φίδια μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα μην έχοντας πού να κρυφτούν θα έχουν εγκαταλείψει τον χώρο γιατί όλα τα σημεία που ήταν κρησφύγετά τους είναι πλέον αφιλόξενα λόγω της παρουσίας του φιδοαπωθητικού σκευάσματος. Σε αυτή τη φάση δημιουργούμε μία δεύτερη ζώνη απώθησης των φιδιών στην περίφραξη του οικοπέδου διασφαλίζοντας ότι οποιοδήποτε φίδι πλησιάσει στην περίφραξη θα απωθείται από την παρουσία των φιδοαπωθητικών σκευασμάτων.

Φίδια και πρόληψη για το χώρο σας

Μερικά βήματα μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της παρουσίας φιδιών στο χώρο σας :
• Απεντόμωση: Τα φίδια τρέφονται με μεγάλα έντομα όπως γρύλλους, ακρίδες κλπ. Με ένα πρόγραμμα απεντόμωσης μειώνουμε τον πληθυσμό των εντόμων και έμμεσα απομακρύνουμε τα φίδια.
• Καταπολέμηση τρωκτικών: Τα φίδια επίσης, τρέφονται με τα τρωκτικά. Εάν στον χώρο σας γίνονται τακτικά εφαρμογές μυοκτονίας τότε τα φίδια δεν προσελκύονται στον χώρο, εφόσον ο πληθυσμός των ποντικιών βρίσκεται υπό έλεγχο.
• Καθαρισμός των απορριμμάτων: Τα σκουπίδια είναι πιθανά κρησφύγετα φιδιών γιατί σε τέτοιους σωρούς συχνάζουν ποντίκια και έντομα και τα φίδια επισκέπτονται τα σκουπίδια για την εύρεση τροφής.
• Μείωση της υγρασίας: Αποφεύγουμε την δημιουργία δροσερών χώρων ενώ και όλα τα λιμνάζοντα νερά προσπαθούμε να τα απομακρύνουμε στο αποχετευτικό δίκτυο γιατί τα φίδια προσελκύονται προκειμένου να πιουν νερό.
• Απομάκρυνση μη χρήσιμων υλικών: Τα φίδια θέλουν χώρους που να νιώθουν ασφάλεια. Άχρηστα υλικά σε εξωτερικούς χώρους όπως ξυλεία, λάστιχα αυτοκινήτων, ντουλάπες κλπ αποτελούν κρυψώνες φιδιών.
• Αποψίλωση και χορτοκοπή: Τα χόρτα είναι κρησφύγετα φιδιών για ξεκούραση, προστασία από τον ήλιο, αναπαραγωγή και για εύρεση λείας. Χόρτα σε μεγάλο ύψος θα πρέπει να κουρεύονται τακτικά.
• Κλάδεμα δένδρων και θάμνων: Τα φίδια εισβάλουν σε δένδρα και θάμνους για την εύρεση τροφής (μικρά πτηνά, σαύρες, ποντίκια κλπ). Με το κλάδεμα και την αραίωση της βλάστησης βοηθάμε στον σωστό αερισμό των φυτών. 
• Μόνωση εγκαταστάσεων: Τρύπες στην περίφραξη του οικοπέδου, σε εισόδους των κτηρίων θα πρέπει να μονώνονται με ειδικά υλικά (μεταλλικό πλέγμα, τσιμέντο κλπ.).

Η σωστή πρακτική είναι πως όλες αυτές οι εργασίες θα πρέπει να γίνονται στις αρχές του Μαρτίου, πριν ακόμα τα φίδια ξυπνήσουν από την χειμερία νάρκη και γίνουν δραστήρια. 

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως σε αντίθεση με αυτό που πολλοί πιστεύουν, το φίδι δεν είναι επιθετικό αλλά επιτίθεται μόνο όταν νιώθει να απειλείται.