Offshore BMSB providers Scheme

Η εταιρία μας διαθέτει πιστοποίηση για την αντιμετώπιση του εντόμου Brown Marmorated Stink Bug (BMSB), το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς φυτοϋγειονομικής καραντίνας.

Το έντομο Brown Marmorated Stink Bug (BMSB) μέχρι σήμερα θεωρείται πραγματικά σοβαρή απειλή για την Αυστραλιανή αγροτική οικονομία σε περίπτωση που εισαχθεί στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ταχεία εξάπλωση του εντόμου, ιδιαίτερη αύξηση του πληθυσμού στις χώρες όπου έχει ήδη εγκατασταθεί καθώς και εμφάνιση ανθεκτικότητας στην καταπολέμηση αυτού με κοινά εντομοκτόνα.

BMSB απολύμανση

Offshore BMSB providers Scheme  


Η εταιρία μας διαθέτει πιστοποίηση και είναι εγγεγραμμένη από τις πρώτες Ελληνικές Εταιρείες στη λίστα εγκεκριμένων απεντομωτών (Offshore BMSB providers Scheme) του Υπουργείου Γεωργίας της Αυστραλίας, για την αντιμετώπιση του εντόμου Brown Marmorated Stink Bug (BMSB), το οποίο βρίσκεται σε καθεστώς φυτοϋγειονομικής καραντίνας για τη χώρα της Αυστραλίας.

BMSB απολύμανση

Λίγα λόγια για το έντομο BMSB


To Brown Marmorated Stink Bug (BMSB), που στη χώρα μας ονομάζεται κοινώς «βρωμούσα» (Halyomorpha halys), ανήκει στην οικογένεια Pentatomidae και προέρχεται από την Κίνα, Ιαπωνία, Ταϊβάν και την Κορέα. Σήμερα έχει ήδη εξαπλωθεί σε πολλές χώρες της Βόρειας και Νότιας Αμερικής, καθώς επίσης και της Ευρώπης. Αποτελεί σοβαρό εχθρό διαφόρων καλλιεργειών, καθώς για να τραφεί τρυπά με το στοματικο του μόριο (τύπου «προβοσκίδας»), την επιδερμίδα των φύλλων, φρούτων και καρπών νεκρώνοντας τους ιστούς και μεταφέροντας παθογόνα βακτήρια και μικροοργανισμούς στο φυτό. Συνήθως, τα έντομα προσβάλλουν τα φυτά και τις καλλιέργειες από το Μάιο έως το Φθινόπωρο οπότε εγκαταλείπουν τον αγρό και κινούνται προς τα σπίτια και κλειστές εγκαταστάσεις.

BMSB απολύμανση
Brown marmorated stink bug

Exotic to Australia
Life form: Insect
Origin: East Asia
Distribution: East Asia, North America and Europe
Features: Shield shape, adults are mottled reddish-brown,
white bands on antennae, legs, and rear margin of body
Pathways: Hitchhiker on imported goods, vessels and aircrafts
At risk: Over 300 agricultural and ornamental plants

Εξάπλωση του εντόμου


Το έντομο Brown Marmorated Stink Bug (BMSB) μέχρι σήμερα δεν έχει ταυτοποιηθεί στην Αυστραλία και θεωρείται πραγματικά σοβαρή απειλή για την Αυστραλιανή αγροτική οικονομία σε περίπτωση που εισαχθεί στη χώρα. Τα τελευταία χρόνια παρατηρήθηκε ταχεία εξάπλωση του εντόμου, ιδιαίτερη αύξηση του πληθυσμού στις χώρες όπου έχει ήδη εγκατασταθεί καθώς και εμφάνιση ανθεκτικότητας στην καταπολέμηση αυτού με πυρεθρίνες. Ο συδυασμός των τριών ανωτέρω παραγόντων οδήγησε τις Αυστραλιανές Αρχές να θέσουν τη χώρα σε καραντίνα για το έντομο αυτό λαμβάνονατς αυστηρότατα μέτρα για τον έλεγχο εισόδου του στη χώρα. Έτσι, για την περίοδο 1η Σεπτέμβρη έως 29η Απριλίου επιβάλλονται από τις Αυστραλιανές αρχές αυστηρά μέτρα ελέγχου κατά την εισαγωγή εμπορευμάτων στη χώρα με οποιοδήποτε τρόπο και αν μεταφέρονται (ατμοπλοϊκώς ή αεροπορικώς).

Απαιτήσεις Αυστραλιανών Αρχών
Η χώρα μας, μεταξύ άλλων Ευρωπαϊκών χωρών όπως η Ιταλία, η Γαλλία, η Ρουμανία, η Γερμανία κ.α., αποτελεί χώρα υψηλού κινδύνου για την Αυστραλία, με αποτέλεσμα να απαιτείται υποχρεωτική διεξαγωγή απεντόμωσης προϊόντων υψηλού κινδύνου target high risk goods πριν την εξαγωγή τους από οποιοδήποτε λιμάνι της Ελλάδας με προορισμό την Αυστραλία.

Ειδικότερα σε κάθε εξαγωγή προϊόντος από τη χώρα μας προς την Αυστραλία απαιτείται η εφαρμογή θερμικής Απεντόμωσης των προϊόντων εναρμονισμένη με το Αυστραλιανό πρότυπο εργασιών και η έκδοση του κατάλληλου πιστοποιητικού απεντόμωσης που θα συνοδεύει την εξαγωγή. Αποδεκτό πιστοποιητικό θερμικής Απεντόμωσης για τις Αυστραλιανές αρχές αποτελεί μόνο αυτό που εκδίδεται από πιστοποιημένους απεντομωτές εγγεγραμμένους στη λίστα εξωτερικών συνεργατών της Αυστραλίας, μέλος των οποίων αποτελεί και η εταιρία μας.

Πώς διεξάγεται η θερμική Απεντόμωση

BMSB απολύμανση
Η θερμική Απεντόμωση είναι μια μέθοδος που στηρίζεται στη θανάτωση των εντόμων μέσω της θέρμανσης αυτών σε θερμοκρασίες ανω των 50o C για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Η έκθεση των εντόμων σε τόσο υψηλές θερμοκρασίες επιφέρει αφυδάτωση των εντόμων και τελικά το θάνατο αυτών.

Τα προς εξαγωγή και απεντόμωση προϊόντα θερμαίνονται εντός ειδικού θαλάμου ή container με ειδικά θερμαντικά μηχανήματα σύμφωνα με τις προδιαγραφές και τα πρότυπα των Αυστραλιανών Αρχών. Οι θερμοκρασίες σε όλη τη διάρκεια της Απεντόμωσης καταγράφονται και παρακολουθούνται on line. Στο τέλος της εφαρμογής εκδίδεται το πιστοποιητικό θερμικής Απεντόμωσης κατά το Αυστραλιανό Πρότυπο και ακολουθεί η σύνταξη του σχετικού reporting προς το Υπουργείο Γεωργίας της Αυστραλίας για την πιστοποίηση της απεντόμωσης της εξαγωγής.

Τα μέσα και οι δυνατότητες εξυπηρέτησης της εταιρίας μας

Η axiven έχει ελεχθεί και πιστοποιηθεί από τις Αυστραλιανές Αρχές για τη διαθεσιμότητα των μέσων διεξαγωγής θερμικών απεντομώσεων σε όλη την Ελλάδα. Διαθέτουμε όλα τα απαραίτητα μέσα που αφορούν σε θερμαντικά μηχανήματα και θερμόμετρα παρακολούθησης θερμοκρασιών (monitoring) και εντός 6 ωρών μπορείτε να παραλάβετε απεντομωμένο το φορτίο σας έτοιμο προς εξαγωγή. Έχοντας άρτιο εξοπλισμό, ειδικούς επιστήμονες και τεχνικούς, στα δύο βασικά εμπορικά κέντρα της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, έχουμε τη δυνατότητα να παρέχουμε τις υπηρεσίες μας σε οποιαδήποτε Βιομηχανική εγκατάσταση ή λιμάνι της Ελλάδας και αν απαιτηθεί. Επιπλέον, σε περίπτωση αδυναμίας εφαρμογής θερμικής Απεντόμωσης στο δικό σας χώρο διαθέτουμε και στις δύο ανωτέρω εγκαταστάσεις μας θάλαμο Απεντόμωσης και χώρο για την Απεντόμωση των προϊόντων στο δικό μας χώρο.

Μη διστάσετε να ενημερωθείτε από τους ειδικούς συμβούλους μας για την ασφαλή εξαγωγή των προϊόντων σας, χωρίς εκπλήξεις και επιστροφές προϊόντων.

Ποια βήματα πρέπει να ακολουθήσετε πριν την εξαγωγή των προϊόντων σας

1. Ελέγξτε αν τα προς εξαγωγή προϊόντα σας περιλαμβάνονται στη λίστα high risk προϊόντων
(πχ Χαλκός και τεχνουργήματα από χαλκό, Ξυλεία και τεχνουργήματα από ξύλο, Νικέλιο και τεχνουργήματα από νικέλιο, Ηλεκτρικά μηχανήματα, συσκευές εγγραφής ή αναπαραγωγής του ήχου, συσκευές εγγραφής και αναπαραγωγής εικόνων και ήχου για την τηλεόραση και τα εξαρτήματά τους, Φελλός και τεχνουργήματα από φελλό, Αλουμίνιο, Χαλιά και άλλες επενδύσεις δαπέδου από υφαντικές ύλες, προϊόντα από πέτρες, γύψο, τσιμέντο, αμίαντο, μαρμαρυγία ή παρόμοιες ύλες , Κεραμικά προϊόντα, Πλοία και πλωτές κατασκευές, Είδη γυαλιού, Άλλα κοινά μέταλλα)
2. Σε περίπτωση που απαιτείται Απεντόμωση για την εξαγωγή τους επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε λεπτομέρειες που αφορούν στο είδος των προϊόντων, τον τρόπο μεταφοράς τους και τις δυνατότες Απεντόμωσης
3. Οι ειδικοί επιστήμονες της εταιρίας μας θα σας δώσουν την ενδεδειγμένη λύση για την απεντόμωση των προϊόντων σας καθοδηγόντας σας στα επόμενα βήματα για τη διεξαγωγή της εφαρμογής.
4. Μετά το τέλος της εφαρμογής η εταιρία μας θα εκδώσει το κατάλληλο Πιστοποιητικό απεντόμωσης και θα αναλάβει όλη την επικοινωνία με το Αυστραλιανό Υπουργείο Γεωργίας για την πιστοποίηση της Απεντόμωσης που πραγματοποιήθηκε και θα σας παραδώσει αντίγραφο αυτού.
5. Τέλος, δεν έχετε παρά να παραδώσετε το πιστοποιητικό Απεντόμωσης που σας δώσαμε μαζί με τα υπόλοιπα έγγραφα εξαγωγής του εμπορεύματός σας στον εκτελωνιστή σας ώστε να συνοδεύσει το εμπόρευμά σας στον προορισμό του

Έχοντας ήδη συνεργαστεί με τις Αυστραλιανές Αρχές κατά την πρώτη σεζόν (τρέχουσα 4η σεζόν συνεργασίας : 1 Σεπτέμβρη 2021 έως 30 Απριλίου 2022) για την εφαρμογή θερμικών απεντομώσεων στα πλαίσια των μέτρων Φυτουγειονομικής καραντίνας για το BMSB, αποτελούμε πια ένα μόνιμο και αξιόπιστο συνεργάτη για κάθε επαγγελματία ή επιχείριση που διαχειρίζεται ή προτίθεται να εξάγει προϊόντα στην Αυστραλία.

BMSB απολύμανση
Μη διστάσετε να ενημερωθείτε από τους ειδικούς συμβούλους μας για την ασφαλή εξαγωγή των προϊόντων σας, χωρίς εκπλήξεις και επιστροφές προϊόντων.